De er perfide. De er konfliktoptrappende. De er hensynsløse. Men de gør det for alles bedste. Trolls For Ytringsfrihed hærger nemlig Facebook udelukkende for at bekæmpe censur.

“Åndssvage gås, har du trukket din hjerne i en automat?”

Jan Svendsen ved egentlig ikke, hvad diskussionen handler om, eller hvem han svarer. Bare, at det er en kvinde.

“Ellers havde jeg nok skrevet ‘vatpik’,” forklarer han RokokoPostens reporter, der er mødt op i lejligheden på Nørrebro, hvor den nystiftede forening Trolls For Ytringsfrihed mødes.

Foreningens formål er at revolutionere Facebook og kæmpe for en ægte ytringsfrihed, der ikke tolererer nogen form for censur.

Mere end 100 blokeringer
I løbet af den første uge af foreningens levetid blev dens tre medlemmer blokeret af mere end 100 Facebook-brugere. En af dem er Nete Madsen fra Odense, der fortæller, at Jan Svendsen svinede hende til, fordi hun gjorde opmærksom på, at hans første kommentar om frihedsbegrænsende lovgivning ikke hørte hjemme i hendes opslag.

“Jeg havde bare delt et billede af min søn, der havde vundet en fodboldkamp i børnehaven. Jeg forklarede, at jeg ikke var ude på at diskutere tilfældige, politiske emner, og så tændte han helt af og kaldte mig ‘smatso’ og skrev, at jeg trængte til at få pik, og så blev det altså for meget,” fortæller hun.

Men Jan Svendsen mener ikke, at det var for meget.

“Det er da dybt problematisk, at der ikke er plads til politisk diskussion overalt i det offentlige rum. Og når man deler noget offentligt, har alle ret til at deltage med de evner til at holde tonen, de nu engang har,” mener han.

Intet må slettes
Trolls For Ytringsfrihed dokumenterer alle de tilfælde, hvor de bliver blokerede eller får slettet indlæg. For intet, heller ikke tilsvining, berettiger sådan en adfærd.

“Det er ikke alle, der mestrer den gode tone, og vi ønsker såmænd bare at cementere alles ret til at komme til orde,” lyder det fra Kasper Elkjær, der er foreningens næstformand.

Det tredje medlem, René Melgaard Andersen, tilføjer:

“Ytringsfriheden er til for, at det ubehagelige kan blive sagt og hørt, men så længe den enkelte Facebook-bruger kan slette eller blokere, er den jo sat helt ud af kraft. Derfor fortsætter vi, til Facebook gør det umuligt at udøve censur.”