Der foregår en omfattende import af arbejdskraft fra underudviklede områder til det østlige Danmark. En ekspert advarer mod udnyttelsen af de desperate og naive migrantarbejdere.

Det er travl formiddag på en Vesterbro-café. Her talte personalet for blot få år siden et smukt arbejderklassekøbenhavnsk, men i dag høres et kaudervælsk af eksotiske vestdanske dialekter.

I døren bliver gæsterne mødt af “mojn”, mens en anden tjener erklærer det for “dølle”, at hun taber en tallerken med nyskåret brie, hasselnød og akaciehonning.

Det er ikke noget særsyn. Store dele af hovedstadens umættelige behov for arbejdskraft bliver i dag dækket af vestdanske gæstearbejdere, som kyniske bagmænd lokker til med falske løfter om et urbant og velstående liv.

Dagligt tjener lyssky firmaer med navne som “DSB” og “Abildskou” uanstændige summer på at transportere håbefulde emigranter over Storebælt under umenneskelige forhold.

Udnyttes groft
Antropolog Rune Serritslev er dybt bekymret over udviklingen.

“Der er ofte tale om naive unge mennesker, der slet ikke har erfaring med at navigere i storbyens komplekse rum og derfor bliver udnyttet af skrupelløse udlejere og arbejdsgivere. Typisk ender de med at arbejde som politibetjente eller i servicejobs på obskure spillesteder og caféer, der narrer dem til at tro, at de opnår autenticitet blandt de indfødte,” siger han og tilføjer, at andre bliver tvunget til tage politikerjobs for at kunne sende penge hjem til deres forarmede fødesteder.

Rune Serritslev fortæller, at migrantarbejderne ofte bliver lokket til at købe ublu prissatte andelsboliger på Vesterbro, hvor op til fire jyder bor sammen under kummerlige forhold.

Hjemegne udpines
Men det er ikke alene et problem for gæstearbejderne selv. Også de områder, som de forlader, bliver hårdt ramt af den omfattende trafficking.

“Det er ofte de yngste og mest ressourcestærke indfødte, som forlader deres hjemegn, som derfor står uden medicinmænd og kvalificerede høvdinge i fremtiden,” siger Rune Serritslev.

“Hvis vi vil forhindre, at unikke kulturer går tabt, og at der også fremover findes steder, hvor man holder fast i dyrkelsen af traktortræk og Lene Siel, skal vi skride ind nu,” siger han og foreslår, at man opretter særlige reservater med statsstøttet rundkørselskunst, hvor de indfødte får lov til at udføre sort arbejde.