Foto: Agência Brasil, Wikimedia Commons

Der er kaos og forvirring blandt katolikker verden over efter en ex cathedra-udtalelse, hvor pave Frans gør det til forpligtende lære for alle katolikker, at hans ufejlbarlige udsagn er forkert.

Siden det under første Vatikankoncil i 1869-1870 blev vedtaget, at biskoppen af Rom (også kendt som “paven”, red.) havde magt til at udtale sig “ex cathedra” (latin for “fra stolen”, red.) og dermed ufejlbarligt, er det kun sket ganske få gange, at en pave har benyttet sig af muligheden.

Men mindre end et halvt år efter sin udnævnelse har pave Frans nu udtalt følgende ex cathedra:

“Mennesker er ikke ufejlbarlige, det ved vi. Jeg er heller ikke. Men jeg kan alligevel være det som pave, ikke sandt? Paven er beskyttet mod at tage fejl, når han definerer en lære om kirkens tro og moral. Det er dogmatisk lov, ikke sandt? Så når jeg siger, at jeg tager fejl, er det en forpligtende lære, der gælder for alle katolikker. Og hvis man ikke anerkender, at jeg tager fejl, har man i praksis ekskommunikeret sig selv. Det er dogmatisk lov, ikke sandt?”

I strid med traditionen
Udtalelsen har vakt stor opsigt blandt katolikker over hele verden.

Flere biskopper, som RokokoPosten har talt med, nægter at anerkende pave Frans’ udmelding som en ægte ex cathedra-udtalelse. En af dem er den danske biskop Czesław Kozon, der mener, at udtalelsen er i strid med den katolske tradition:

“Paven er ganske vist beskyttet mod at tage fejl, men udsagn er ugyldige, hvis de modsiger skrifterne og den katolske tradition.”

Han påpeger, at pavens ufejlbarlighed er et dogme i den katolske tradition, og at der derfor er tale om et ugyldigt (hvilket er noget helt andet end “fejlbarligt”, red.) udsagn.

Spændende paradoks
Den amerikanske kardinal og kapucinermunk Seán O’Malley mener i modsætning til Czesław Kozon, at pave Frans’ udtalelse er et spændende paradoks, der kan berige den katolske kirke i fremtiden.

“Det er kryptisk og overraskende, som Gud selv. Det rummer en dyb og mystisk dimension og minder os om at forblive ydmyge og fattige i ånden, fordi det undslipper verdslig logik og peger i retning af Himmeriget,” skriver han blandt andet i sin blog.

Pave Frans selv har ikke uddybet sit udsagn, og det forlyder fra kilder i Vatikanet, at han kun reagerer på spørgsmål om udtalelsen med et skælmsk smil.