Foto: Jacob Bøtter, Flickr

En garvet pusher afslører, hvordan han fortynder nyhederne, så du får brug for flere fix for at tilfredsstille dit behov.

Inde i et baglokale i en større bygning centralt beliggende i København sidder 53-årige Bjarne S.. Han taster løs på sin computer, så ordene sprøjter ind på skærmen. I løbet af ganske kort tid kan han fremvise resultatet: en nyhedsartikel på en kendt, dansk hjemmeside.

“Det ligner ‘the real thing’, men i virkeligheden er indholdet stærkt fortyndet,” fortæller Bjarne S., der har pushet nyheder hele sit voksenliv og samarbejdet med mange forskellige bagmænd.

Patosfyld
En af de mest anvendte  metoder til at få nyhedsindholdet til at række længere er brug af patosfyld.

“Det vil sige, at vi krydrer informationen med lange, følelsesbetonede forklaringer, så selve indholdet kan strækkes længere,” udtaler Bjarne S. og forklarer, at det virker godt at bruge udtryk som “chokerende” og “raser”, ligesom det også er effektivt med maleriske beskrivelser af ulykkelige menneskers ansigtsmimik.

Derudover bruger pusherne det, der i miljøet er kendt som “De tre G’er”: genbrug, gentagelse og gendrivelse.

“En del af informationen kan genbruges, så misbrugeren i virkeligheden køber den samme vare flere gange. Og så gentager vi ofte dele af informationen flere gange i løbet af en enkelt artikel. Desuden sørger vi for at lave tilpas mange fejl til, at vi også kan bruge plads på at gendrive hinandens historier. På den måde får vi information, der tidligere kun rakte til en enkelt eller to historier, til at fylde måske 20-30 af slagsen.”

Rå overlevelse
Bjarne S. erkender, at han nogle gange har samvittighedskvaler, fordi han godt ved, at udvandingen betyder, at misbrugerne får brug for flere og flere fix, og at de til sidst er nødt til at bruge de fleste af døgnets timer på at opdrive nye nyheder for at tilfredsstille behovet.

Men fordi nyheder er et lovligt rusmiddel, er det svært at gøre noget ved.

“Hvis nyheder var ulovlige, ville langt færre løbe risikoen, og det ville faktisk gøre varerne bedre,” vurderer han og slutter:

“Og så har vi været alt for længe om at lære af narkopusherne, at det kun er første fix, der er gratis.”