Foto: Sigurd Decroos, sxc.hu

Danskernes overforbrug af udråbstegn er så omfattende, at Dansk Sprognævn overvejer kvoter for at undgå, at tegnene slipper op.

Der er krisestemning hos Dansk Sprognævn. En optælling viser nemlig, at forbruget af udråbstegn er så stort, at bestanden vil være udryddet inden 2020.

Videnskabelig medarbejder Karl Ormslev fortæller, at man har nedsat et udvalg, der efter sommerferien skal udarbejde en handleplan. Han vurderer, at en kvoteordning er nødvendig.

“På længere sigt kræver det uddannelse og bevidstgørelse om sproglig biodiversitet, men kvoter er nødvendige for at redde bestanden her og nu,” siger han og tilføjer, at også tanke- og bindestreger er på listen over udryddelsestruede tegn.

Sociale medier skyldige
Lingvist Jørgen Madsen er professor ved Syddansk Universitet og ekspert i grammatiske tegns økosystemer. Ifølge ham er det især de sociale medier og sms-kulturen, der har tæret på udråbstegnsbestanden.

“Det sker meget ofte, at folk forbruger en hel række udråbstegn efter ganske få bogstaver, fx ‘nej’. Andre bruger som regel kun et ad gangen, men bruger dem til gengæld efter næsten alle sætninger, fordi de har bildt sig ind, at det får teksten til at virke mere kæk og levende,” forklarer han.

Han mener, at det i særlig høj grad er landets dansklærere, der har ansvaret for at lære befolkningen at skære ned på udråbstegnene. Men andre voksne må også lære at spare.

Et fælles ansvar
Miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) bekræfter, at regeringen tager problemet meget alvorligt.

“Udråbstegnet er en fin organisme og har en vigtig funktion i sproget, så selvfølgelig skal vi sætte ind for at redde det,” udtaler hun og understreger, at det er nødvendigt, at danskerne tager ansvar i fællesskab.

“Ligesom vi er blevet vant til at sige fra over for spirituskørsel og formane hinanden om, at vi bør bruge cykelhjelm og genbruge affaldet, må vi også hjælpe hinanden med at blive bevidste om vores udråbstegnsspild,” siger hun.

Dansk Sprognævn forventer at fremlægge sin handleplan for ministeren i løbet af september måned. Men Karl Ormslev opfordrer til, at alle allerede nu tænker sig om:

“Hvis du på nogen måde er i tvivl, så vælg et punktum. Dem er der masser af.”