Flere protestsangere og instruktører af provokerende politisk teater drømmer sig tilbage til den politiske aktivismes gyldne tid under George W. Bush.

“Vi bliver nødt til at se i øjnene, at den gyldne tid er ovre, og at der aldrig kommer et hadeobjekt som Bush igen. En hvid, protestantisk rigmand fra Texas med forbindelser til oliebranchen. Det eneste, han manglede, var et lille overskæg, men derudover var han et fjendebillede, som man kun kunne drømme om.”

Ordene kommer fra den amerikanske folkesanger og antikrigsaktivist Randall Bryan, der i årene 2002-2004 optrådte ved mere end 900 protestarrangementer mod Irakkrigen og den tidligere præsident George Walker Bush.

Ikke cool at synge mod Obama
Han forklarer, at selvom mange amerikanere er skuffede over præsident Obamas droneangreb og massive overvågning af borgerne, er han svær at hade på samme måde som Bush.

“Jeg prøvede at lave en sang, som gik noget i stil med: ‘Obama, I thought you were okay/Those drone attacks are really getting out of hand today/And massive surveillance is not the way/But still I like the way/You made it fine to be gay’,” fortæller sangeren og tilføjer, at hudfarven også gør al for barsk kritik umulig, fordi man risikerer beskyldninger om subliminal racisme fra egne rækker.

Farligt at hade despoter
“Man kunne naturligvis hade despoter som Vladimir Putin eller Bashar al-Assad. Problemet er dog, at det kan være farligt at kæmpe for frihedsrettigheder eller kritisere magthaverne i lande, der ikke er parlamentariske demokratier. Selv håber jeg på en præsident fra Tea Party-bevægelsen næste gang,” siger Bryan drømmende.

Den danske skuespiller og instruktør Flemming Jensen er enig i Randall Bryans udmelding.

“Hvis jeg havde nået det inden 2008, ville jeg have opsat forestillingen ‘Den sande legende om dolkestødet’, hvor George Bush sammen med Henrik Qvortrup og Anders Fogh Rasmussen planlægger 11. september 2001 inden i World Trade Centers bygning 7. Det ville have været helt vildt kontroversielt, og Hitler ville komme med futuristisk nanotermitsprængstof direkte fra dødsriget!” siger Flemming Jensen, der siden præsidentskiftet i stedet har koncentreret sig om en dramatisering af Benny Holsts “Sang om merværdi” med Pia Kjærsgaard i en nytilføjet rolle som Satan.