Et kendt dansk satiremedie vil gerne gøre grin med en muslimsk profet. Men de er løbet ind i praktiske problemer, som absolut intet har at gøre med frygt for vold.

En satireavis fra Danmark vil egentlig gerne lave noget rigtig sjov humor med profeten Muhammed. Det er der dog ikke udsigt til foreløbig. RokokoPosten har derfor talt med repræsentanter for mediet, der af praktiske og ikke-trusselsrelaterede grunde foretrækker at være anonyme.

“Ja, altså, personligt vil jeg virkelig gerne lave sådan en rigtig respektløs og sjov ting om islams grundlægger, der både kunne provokere og vække til eftertanke med en overraskende og skæv vinkel. Men desværre skal jeg vaske hår den dag, så det bliver lidt svært,” fortæller en skrivende redaktør.

Jamen, hvad så med at vente til næste år?

“Njarh, jeg tror nok også, at jeg skal vaske hår da.”

Men Jyllands-Posten har allerede spurgt, om I ikke vil…

“Jo jo, men man skal altid tænke sig om med nye samarbejdspartnere, og desuden overvejer vi lidt en aftale med et større dansk rengøringsfirma, så det kunne måske clashe lidt…”

Har ikke plads til profetsatire
Satireavisens udgivelsesansvarlige mener også, at praktiske problemer gør en sådan satire umulig.

“Vi har simpelthen så mange artikler på bedding om skøre hipstere og akademikeres problemer, at vi vist ikke lige kan få plads til noget som helst, der gør grin med Muhammed,” forklarer han.

“Desuden skal man huske på, at fundamentalistiske muslimer er lige så humoristiske og uhøjtidelige, som de er fredselskende. Der er faktisk ikke nogen grund til at gøre sig lystig på deres bekostning, da de i forvejen optræder med enormt meget selvironi.”

Men er det ikke bare en dårlig undskyldning, som skal dække over, at I er bange for voldelige ekstremister?

“Selvfølgelig er vi ikke bange. Vi har gjort grin med Jesus, Satan, en revisor og sågar Kaare Norge. Vi er ikke bange for noget som helst og frygter da slet ikke for vores personlige sikkerhed og velbefindende,” understreger den udgivelsesansvarlige.

Men svigter I ikke jeres egne idealer ved ikke at sætte fingeren på et af de mest oplagte emner for satire for øjeblikket?

“Lalala! Jeg skal i Føtex nu, hej hej,” siger mediets udgivelsesansvarlige og forlader hastigt interviewet med hænderne for ørene.

(Artiklen blev oprindeligt bragt den 18/9 2012)


Forfatterkommentar af Mikkel Andersson

En satire over mediernes evige uvillighed til at indrømme, at grunden til, at Muhammed-tegningerne så sjældent bliver brugt som illustration til ellers relevante historier, er, at folk er bange.  Og som det fremgår, skal vi heller ikke selv nyde noget af at tegne Muhammed eller lave grov satire, hvor han indgår (hvilket vi ellers har gjort med andre religiøse personer), da jeg godt kan lide mit helbred og min bevægelsesfrihed.

Er det en reel risiko for en skribent af falske nyheder på en dansk internetside, hvis man laver satire om Muhammed? Sikkert ikke, men når harmløse karikaturer i en dansk provinsavis, hvor RokokoPosten nu er syndikeret, kan udløse internationale kriser og drabsforsøg på satiretegnere, har jeg ikke lyst til at tage chancen.

Men heldigvis siger Bo Lidegaard, at ytringsfriheden ikke er presset i Danmark. Og så er alt jo godt.