Foto: "arrowp", sxc.hu

Facebook-gruppen “Danskerne vil ikke have islam proppet i halsen” vil have muslimerne til at spise svinekød – ellers vil de hænge Muhammed-tegninger op overalt, hvor der kun serveres halalkød.

Sommerens historier om hospitaler og daginstitutioner, der udelukkende serverer halalkød, blev dråben, der fik bægeret til at flyde over for danskerne.

“Jeg har simpelthen fået nok af, at muslimerne altid skal have særbehandling på grund af deres latterlige, religiøse skikke,” lyder det fra en af dem, en 34-årig mand fra Hvidovre.

En 27-årig kvinde fra Odense samtykker harcelerende:

“Når de ikke engang vil spise svinekød, kan det ikke passe, at vi skal spise halalkød!”

Demo for danskhed
Frustrationerne har fået danskerne til at forene sig i Facebook-gruppen “Danskerne vil ikke have islam proppet i halsen”, hvor man er blevet enige om at demonstrere for danskhed landet over.

“Vi mødes under parolen ‘Æd svin, eller vi tegner Muhammed!” lyder det fra gruppens talsmand og stifter, Erik Søndergaard fra Vanløse.

Ifølge Erik handler det ikke om en generel modstand mod islam, men snarere om, at danskerne ikke vil påtvinges fremmede skikke af mennesker, der ikke engang vil spise noget så traditionelt dansk som svinekød.

“De kan for min skyld gå i burka og bede til Mekka alt det, de orker, men jeg gider altså ikke æde kød, som er velsignet af en eller anden imam, som jeg ikke engang tror på.”

Vigtigt med nuancer
En anden af gruppens aktive medlemmer, 48-årige Margrethe Jonassen fra Horsens, pointerer, at det er vigtigt at huske nuancerne i debatten.

“Vi mener alvorligt, at muslimerne bør indpasse sig og f.eks. spise svinekød, men nogle af dem er måske vegetarer, og så er det selvfølgelig noget andet, end hvis det skyldes en forskruet tankegang fra Mellemøsten,” siger hun.

Hun understreger dog, at danskerne mener deres budskab alvorligt.

“Vi hænger tegninger af Muhammed op overalt, hvor der kun serveres halalkød, hvis ikke muslimerne begynder at spise svinekød – eller bliver vegetarer allesammen,” lover hun.

At det ofte er danskere, der træffer beslutning om kun at servere halalkød, er underordnet, mener Erik Søndergaard:

“Det er jo uanset hvad muslimernes skyld. Og hvem ved, om beslutningerne bliver truffet, fordi folk bliver truet til det?”