Foto: Tony Preece, Flickr

RokokoPostens reporter har været på rundtur i Danmarks mest uhumske miljøer for at finde den efterhånden truede menneskeafart, rygeren.

Jeg befinder mig i en af Danmarks større byer. Her går pæne mennesker rundt på civiliseret vis, men dem er jeg ikke interesseret i. Mit ærinde er at opsøge rygeren, så jeg bevæger mig ned ad nogle uhumske gyder, hvor man mener, han holder til.

Få minutter senere er luften helt anderledes – tung og gusten. Smalle, ujævne veje, forfaldne facader og mørke baggårde. Her ser jeg ham: Rygeren. Han står med sit mest åbenlyse kendetegn, cigaretten, i den ene hånd, mens han tilbagelænet pulser den ene forurenende røgsky ud i luften efter den anden.

Urimelig fyring
Til at begynde med virker rygeren fjendtlig over for mig. Men da jeg forklarer mit ærinde, løsner han lidt op. Han vil gerne fortælle verden om sig selv.

“Vi rygere (der er tilsyneladende stadig mere end én af slagsen, red.) er et truet folkefærd, men vi er sådan set som alle andre,” hævder rygeren med fast overbevisning i stemmen.

Han fortæller, at han for få måneder siden blev fyret fra sin arbejdsplads, fordi han røg i arbejdstiden. Det er uretfærdigt, mener han, for han røg uden for matriklen.

“Min arbejdsgiver mente, at jeg sendte uheldige signaler, og at den skade, jeg påfører mig selv ved at ryge, koster ham for dyrt. Men jeg har ikke haft en eneste sygedag i de fem år, jeg var ansat,” påstår han.

Passiv dødstrang
Jeg spørger rygeren, hvorfor han fortsætter med at forurene sig selv og sine omgivelser. Lider han af en passiv dødstrang, som han burde have psykologhjælp for?

“Nej,” siger han, næsten grinende.

“Jeg kender godt risikoen, men rygerne i min familie er blevet mindst 80 år gamle, så jeg håber på det bedste,” begrunder rygeren på irrationel vis sin last.

Rygeren undskylder sig med, at han skal videre. Da opdager jeg, at han er iført træningstøj. Han løbetræner tre gange om ugen, fortæller han. Men i dag er det så varmt, at han trængte til en pause, en tår vand og en smøg.

“Man kan godt have en sund livsstil, selvom man ryger,” bedyrer han og løber væk. Tilbage til civilisationen, med cigaretpakken gemt i lommen, så ingen opdager, hvad han i virkeligheden er.