Foto: David Jones (CC BY 2.0), Flickr

Nu skal al samtale på Facebook baseres på sokratisk dialog. Det skyldes den omfattende kritik fra blandt andet danske intellektuelle om, at de sociale medier gør mennesker dummere.

Programmører i Silicon Valley arbejder på højtryk med omfattende ændringer af den software, vi i dag kender som Facebook. Navnet vil fortsat være det samme, men brugen bliver markant anderledes, fortæller kommunikationsmanager, Evan Houston.

“Vi har lyttet til den kritik, som intellektuelle verden over har rejst om de sociale mediers fordummende effekt. Det ønsker vi ikke at bidrage til, og derfor vil der fremover blive stillet krav til kommunikationen på Facebook,” udtaler han.

Udforskende samtale
Evan Houston vil ikke afsløre alle detaljer om det nye Facebook, men fortæller, at man fremover skal indlede sine opslag med et spørgsmål eller indlæg, der opfordrer til udforskende samtale:

“I dag opfordrer systemet til, at man på narcissistisk vis fortæller, hvad man har lavet, eller hvordan man har det. Fremover bliver man bedt om at fundere over et emne med udgangspunkt i personlige erfaringer og dermed igangsætte en dialog, der kan fremme alles dybere indsigt i emnet.”

Derudover skal man vælge et emne, som opslaget hører til, hvorefter alle, der vil deltage, skal bestå en test for at sikre, at de har en tilstrækkelig viden til at kunne bidrage kvalificeret.

Job til filosoffer
Facebook er dog klar over, at nutidens brugere af de sociale medier ikke er rustede til at deltage i sokratisk dialog. De planlægger derfor at ansætte flere tusinde filosoffer, der dels skal overvåge kommunikationen, dels moderere særlige områder af Facebook, hvor brugere, der endnu ikke er dannede nok til at deltage på det “rigtige” Facebook, kan øve sig under supervision.

“Det er herligt, at den moderne verden endelig har fundet en niche, hvor filosoffer kan gøre nytte,” lyder det fra Jørgen Birk, der er lektor i filosofi ved RUC, hvor man nu planlægger at tilrettelægge et suppleringsfag i Facebook-filosofi.

Også lektor Kresten Schultz-Jørgensen, der tidligere har udtalt sig kritisk om Facebook, er begejstret:

“Fjernelsen af de dialog-uegnede er første skridt på vejen mod et fascismefrit Facebook,” udtaler han.