Foto: Miranda Knox, sxc.hu

En australsk hjerneforsker har hos flere mandlige testpersoner fundet aktivitet, der umiskendeligt ligner den, der forekommer, når intelligente mennesker tænker.

Hjerneforsker Vanessa Miley fra det australske James Cook University gennemførte i foråret PET-scanninger på næsten 1000 testpersoner, der alle er mænd mellem 30 og 50 år. Formålet var at kortlægge den aktivitet, der fandt sted, når mændene kiggede på billeder af henholdsvis nuttede dyreunger og storbarmede blondiner.

“Det var slet ikke meningen, at vi skulle gøre banebrydende opdagelser, men blot bidrage til et fortløbende projekt, hvor vi kortlægger hjerneaktivitet på forskellige grupper af mennesker under forskellige påvirkninger,” fortæller Vanessa Miley, der har brugt de sidste ti år på tilsvarende studier.

Tegn på intelligens
Derfor var overraskelsen stor, da Vanessa Miley begyndte at analysere de mange billeder af mandehjernernes aktivitet.

“Det viste sig, at der hos flere af testpersonerne optrådte aktivitet i de centre, der normalt aktiveres, når intelligente mennesker tænker,” fortæller hjerneforskeren, der mener, at opdagelserne bidrager til hypotesen om den intelligente mand.

“Hypotesen handler om, at mænd ikke fra naturens hånd er uintelligente, men at evolutionen har prioriteret andre egenskaber hos mændene, hvorfor intelligens først vil opstå på et senere tidspunkt end hos kvinderne,” forklarer hun og påpeger, at det virker plausibelt, eftersom drenge også udvikler sig langsommere end piger:

“De kommer senere i puberteten, og det tager længere tid for drenge end for piger at blive fuldt udvoksede.”

Mulig forskerbias
På Aarhus Universitetshospital tør overlæge og hjernespecialist Holger Mogensen ikke konkludere, at der rent faktisk er tale om intelligens.

“Nu er forskeren jo kvinde, så vi må tage højde for mulig forskerbias i analyseprocessen,” påpeger han og uddyber:

“Det, der ligner intelligent aktivitet i mændenes hjerner, kan muligvis være overført fra Vanessa Mileys egen intelligente kvindehjerne.”

Han medgiver dog, at det ikke er sikkert, at bias fra forskerens side kan ses på et PET-scanningsbillede.

“Men det må vi undersøge ved at reproducere forsøget med både mandlige og kvindelige forskningsledere,” slutter han.