En ny lov skal beskytte danske unge mod at blive udsat for skadelig indflydelse fra russisk adfærd eller propaganda, der glorificerer russiske værdier.

Fra den 30. oktober bliver det ulovligt at udvise en adfærd, der kan karakteriseres som typisk russisk eller som promoverer russiske værdier. Det er resultatet af en ny lov om beskyttelse af mindreårige og nationens sammenhængskraft, der forventes vedtaget først i det nye folketingsår.

Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) forklarer, hvorfor regeringen har valgt at lancere det nye tiltag:

“Dagens Rusland er i høj grad er præget af korruption, alkoholisme, glæde ved autoritære despoter og homofobi. Selvom den slags måske er fint nok i det dekadente østen, er det ikke noget, som vi ønsker at mindreårige danskere og andre svage sjæle skal udsættes for i vores stærke danske demokrati.”

Børn skal beskyttes
Ifølge den nye lov vil enhver adfærd, der “fremmer russiske værdier, der kan virke undergravende på folkesundheden og et demokratisk samfund” fremover kunne straffes med bøder på op til 50.000 kroner og seks måneders fængsel.

Kritikere beskylder imidlertid loven for at være vagt formuleret og generaliserende, og de frygter, at man kan bruge den som et skræmmemiddel til at slå  ned på alle former for politisk dissens.

“Selvom det er muligt, at man ikke personligt kan lide russisk adfærd, er det jo grundlæggende ikke et problem, som statens skal tage sig af. Betyder det også, at man kan forbyde film af Eisenstein eller musik af Tjajkovskij?” spørger Anders Samuelsen (LA) retorisk, mens repræsentanter fra Enhedslisten udtrykker frygt for, at russiske politiske tænkere vil blive forbudt.

Intet problem
Margrethe Vestager mener imidlertid ikke, at det er et problem.

“Det er naturligvis ikke alt russisk, der vil blive forbudt, kun det virkelig dårlige fra russisk kultur. Desuden var Tjajkovskij homoseksuel, så han er under alle omstændigheder ok,” siger hun og fortsætter:

“Det er jo ikke fordi, det skal være ulovligt at være russer. Slet ikke. Hvis man går stille med dørene, undgår at hylde korrupte despoter og holder sig fra vodka, så har man frihed til at føle sig præcis så russisk, som man vil. Man skal bare ikke krænke andre mennesker ved at skilte med det i offentligheden.”