Det konkurrenceprægede selvmordsmiljø kan være nedslidende for troens mere lunkne krigere. Nu tilbyder islamister i Danmark et skånsomt alternativ.

“Jeg har altid tænkt, at sharia lød meget spændende,” begynder Fahreed Abdallah med tøvende stemme. Et undskyldende smil krøller hans mund, idet han fortsætter:

“Men jeg synes da også, tingene kører fint nok i Danmark med velfærdsstat, hiphopmusik og den slags.”

Som mange andre unge islamister i Europa har Abdallah lyst til at gøre gavn på markedet for hellig krig, men er skræmt af det konkurrenceprægede miljø blandt troens soldater.

Stress og depression
“Du skal yde 110 % hver dag: hverve medlemmer, bede fem gange, læse i Koranen, på med selvmordsbæltet … Jeg kender gutter, der har gjort det, som alle er gået ned med stress og depression,” fortæller Fahreed Abdallah, der i stedet er startet i fleksjob inden for jihad.

Denne ordning er oprettet af en gruppe skandinaviske imamer, der har brugt den danske fleksjobordning som inspiration.

“Det kan ikke passe, at en stor gruppe unge permanent skal stå uden for kampen for sharia. Et velfærdssamfund skal kunne rumme alle – også dem, der har læst lidt i Koranen, men måske ikke er helt sikre på, om de gider martyrdøden,” forklarer imam Abu Khalil fra Malmö.

En blødere tone
Han tilbyder en arbejdsuge, hvor man skal dele foldere ud ti timer om ugen, og hvor en decideret selvmordsaktion er skiftet ud med, at man slår sig selv hårdt over fingrene i store menneskemængder.

“Kravene til omgang med de vantro er heller ikke så høje. For eksempel behøver du ikke at svare på al kritik med ‘sådan gjorde profeten Muhammed’, men kan nøjes med ‘der skal også være plads til forskellighed’,” siger Abu Khalil, der indtil videre har ansat 30 fleks-jihadister.

“Omgangstonen er helt anderledes end på de der YouTube-videoer fra Al-Qaeda, hvor de skyder vildt omkring sig. Her kan man være sig selv, og folk bliver ikke sure, hvis man siger Muhammeds navn uden at tilføje ‘fred være med ham’,” fortæller Fahreed Abdallah, der fortsætter som fleks-jihadist i et halvt år.

“Bagefter tager jeg måske et smut til Syrien og kæmper for Muhammed, hvis jeg kan overkomme det. Ellers har jeg overvejet at tage matematik på A-niveau, så jeg kan læse til civilingeniør.”