Den 49-årige Lars Løkke Rasmussen er på en socialdemokratisk kongres blevet valgt som partiets nye formand på løfter om at trække partiet i en mindre borgerlig retning og færre løftebrud.

Efter længere tids krise, løftebrud og stærkt faldende meningsmålinger, har socialdemokratiets medlemmer valgt en ny formand. Det blev den relativt ukendte 49-årige cand. jur. Lars Løkke Rasmussen, der fremover skal repræsentere partiet.

Selvom partiets nye formand er relativet ukendt i befolkningen, har han tidligere beskæftiget sig med politik, dog primært som vikarierende suppleant. Siden 2011 har han imidlertid været fuldstændig forsvundet fra offentlighedens søgelys.

Tilfredshed i bagland
I partiets bagland er der udbredt tilfredshed med det nye valg.

En af deltagerne i kongressen, Erika Jensen fra Ballerup, forklarer, hvorfor hun stemte på Lars Løkke:

“Som socialdemokrat sætter jeg pris på en leder, der har hjertet med i politikken, og der må man sige, at den tidligere ledelse virkede sært vægelsindet, når den afviste øremærket barsel eller forkortede SU-perioden. Der virker Løkke som et langt mere troværdigt alternativ,” siger hun.

Vil trække mod venstre
Lars Løkke Rasmussen understreger, at han har stor respekt for regeringens indsats de to forgangne år, men dog regner med at omlægge partiets kurs en smule.

“Den socialdemokratiske politik er blevet en kende for blå. Væksten i den offentlige sektor er skrumpet til det rene ingenting, og jeg mener grundlæggende set, at reformerne er gået videre, end jeg kan stå inde for,” forklarer han og fortsætter:

“Jeg tror, at hvis man vil føre socialdemokratisk politik, er det måske vigtigere rent retorisk at betone, hvor langt man står til højre, men derudover satse på kosmetiske reformer og en stabil vækst i antallet af offentligt ansatte.”

Vil bryde løfte
Lars Løkke Rasmussen forklarer, at han, trods sit løfte om færre løftebrud, som et af sine første tiltag vil etablere sig som en ægte socialdemokrat ved beslutsomt at løbe fra et tidligere afgivet løfte.

“Jeg mener ikke, det er foreneligt med socialdemokratisk politik at tage penge fra olieselskaberne i Nordsøen og investere dem i jernbanenettet. Det var altså ikke derfor, vi droppede betalingsringen og alt det med de billigere busbilletter,” siger den nyvalgte formand.