Den tidligere konge af Epirus i det nuværende Grækenland erkender, at Obama med sin håndtering af Syrien-konflikten har vundet en endnu mere bemærkelsesværdig sejr end den, som Pyrrhus lagde navn til.

Det er en trist dag i den antikke del af underverdenen.

I de marmorbeklædte haller, der normalt plejer at genlyde af Bacchus-riter og evige triumftog blandt folkekære hærførere og kejsere, hersker en nedtrykt stemning, hvor folk trykker sig i togaerne, og laurbærkransene hænger om kap med mundvigene.

Historisk sejrherre
Årsagen er, at den afdøde kong Pyrrhus, der herskede over et rige i den nordvestlige del af det nuværende Grækenland i det tredje århundrede f.v.t., har måttet se de militære triumfer, der lagde navn til begrebet pyrrhussejr, overgået af den amerikanske præsident, Barack Obama.

Begrebet stammer fra kongens dyrekøbte sejr over romerske tropper ved Asculum i 279 f.v.t., der kostede kongen hovedparten af hans hær og formue, hvorefter han på mindeværdig vis udbrød: “Sådan en sejr til over romerne, og jeg er fortabt.”

“Vanvittig ambitiøst”
Men nu erkender kongen, at han ikke længere er værdig til at lægge navn til en sådan sejr.

“Når det kommer til Obama, må jeg sige, at hans sejre er en del mere spektakulære, end hvad jeg formåede. Det er muligt, at jeg mistede størsteparten af min hær og blev nærmest ruineret og dræbt under tragiske omstændigheder. Men at tabe i en konflikt, som man ikke engang er part i, er så vanvittig ambitiøst, at jeg slet ikke havde overvejet muligheden,” forklarer Pyrrhus og fortsætter:

“Når man uden så meget som at involvere sig i en konflikt formår at give en geopolitisk rival som Rusland det politiske overtag samt et massivt pr-boost og samtidig lade en morderisk diktator spille rollen som moderationens fortaler og en, der respekterer det internationale samfund, må jeg erkende, at jeg i den grad har mødt min overmand.”

Omdøbes til obamasejr
“Det smerter mig naturligvis voldsomt at måtte afgive min titel efter mere end 2000 år. På den anden side er der ingen tvivl om, at Obama er min overmand udi nederlag forklædt som sejre,” siger kongen og indrømmer, at en sådan sejr fremover bør kaldes en obamasejr.

Ifølge RokokoPostens kilder i den amerikanske centraladministration overvejer præsidenten da også at omdøbe pyrrhussejren som begreb – såfremt kongressen og Vladimir Putin giver ham lov.