Foto: "TeunSpaans", Wikipedia

Nyheden om, at biologer vil genoprette bestanden af den udryddelsestruede plante Almindelig Klinte i Vestjylland, skaber panik i hele Danmark.

Overalt i landet breder panikstemningen sig, efter at DR i aftes kunne fortælle, at en gruppe biologer planlægger at plante Almindelig Klinte på seks udvalgte steder i Vestjylland.

“Det er vanvittigt. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige,” lyder det fra landbrugsminister Karen Hækkerup (S).

Efter at have sundet sig et øjeblik får hun dog formuleret, at det ikke er rimeligt, at enkelte biologer på den måde kan tage hele nationens skæbne i sine hænder.

“Almindelig Klinte … jeg kender godt navnet,” gyser hun og tilføjer, at planten er giftig, og at det derfor er godt, den næsten er udryddet.

Behov for handleplan
At en gruppe biologer helt lovligt kan forsøge at gøre Almindelig Klinte almindelig i Danmark igen, viser med al tydelighed, at der er behov for lovændringer, mener Karen Hækkerup:

“Vi skal have kigget på det her og udarbejdet en handleplan. Både langsigtet i forhold til, hvordan vi regulerer loven, så vi ikke udsætter mennesker for fare. Og på kort sigt, fordi vi jo nu står i en situation, hvor tusindvis af vestjyder kan få behov for at blive evakueret,” lyder den bekymrede melding fra ministeren.

Konsekvens uoverskuelig
Også i Etisk Råd er der bekymring. Rådets formand, Jacob Birkler, mener, at initiativet kan have uoverskuelige konsekvenser, og at man ligefrem bør søge at forhindre genplantningsforsøget.

“Det er muligt, at Almindelig Klinte engang var udbredt i Danmark, men det var pest altså også,” udtaler Jacob Birkler.

Biolog Ane Johansen, der er en af dem, der er med i forsøget om at genoprette den giftige plante, mener, at frygten er overdrevet:

“Den er slet ikke særlig giftig, og vi planter den ikke i umiddelbar nærhed af landbrug, så jeg forstår slet ikke panikken,” siger hun.

Men Jacob Birkler mener stadig, at panik er en velovervejet reaktion:

“Tænk på, hvordan folk reagerer på, at der måske igen er ulve i Danmark. Hvordan går det så ikke, når de udsættes for noget, der er endnu mere ukendt og måske mindst lige så farligt? Og hvad nu, hvis den breder sig over mod de større byer i Østjylland, hvor man slet ikke er vant til natur?”