Foto: Michal Zacharzewski, sxc.hu

En ny database skal sikre, at ingen borgere omfattes af en massebetegnelse, de finder krænkende.

Nogle mennesker med afrikansk baggrund bryder sig ikke om at blive kaldt “sorte”. Nogle mennesker af hunkøn bryder sig kun om udtrykket “kvinder”, og nogle mennesker over 65 synes, det er stigmatiserende at blive omtalt som “ældre”.

Det er en vanskelig problematik, som regeringen og Folketingets ligestillingsudvalg har  brugt mange ressourcer på at finde en løsning på.

“Det har været svært, for der er mange forskellige meninger om, hvad bestemte befolkningsgrupper må kaldes. Og vi vil jo gerne tilgodese alle,” lyder det fra Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

Simpel databaseløsning
Det er imidlertid lykkedes at nå frem til en løsning, som både regeringen og ligestillingsudvalgets medlemmer fra oppositionspartierne er tilfredse med.

“Der er tale om en simpel databaseløsning, der gør det muligt for den enkelte borger at frabede sig inklusion i en bestemt kategori,” fortæller udvalgets formand, Merete Riisager (LA) og uddyber:

“Som bruger logger man blot på via borger.dk, og så kan man vælge en eller flere gruppebetegnelser, som man ikke ønsker at have hæftet på sig. Hvis betegnelsen mangler, kan man selv tilføje den til databasen.”

For at databasen fungerer i praksis, er det naturligvis nødvendigt, at den bliver brugt af alle, der offentligt benytter betegnelser for grupper af mennesker. Men også det er indtænkt i løsningsforslaget.

Omfattende kontraktarbejde
“Samtlige danskere skal ganske enkelt underskrive en kontrakt, hvori de erklærer, at når de fremover anvender gruppebetegnelser som ‘kvinde’ eller ‘bøsse’, så mener de kun dem, der ikke står i databasen under nævnte kategori,” forklarer ligestillingsminister Manu Sareen begejstret.

Hos KVINFO er man dog ikke imponerede:

“Der er mennesker, der fx gerne vil kaldes ‘trans’ af venlige, seksualliberale mennesker, mens de opfatter det som nedladende, hvis det kommer fra den bornert-konservative del af befolkningen. De mennesker er slet ikke tænkt med i det her forslag, der dermed blot deler befolkningen i nye A- og B-hold,” påpeger kønsforsker Jeanne Gormsen.