Foto: M. Seely, Wikipedia

Adskillige stråmænd måtte en tur på skadestuen efter et vælgermøde i et forsamlingshus på Sydsjælland. Enkelte er stadig indlagt, mens ingen politikere kom noget til.

Et vælgermøde på Sydsjælland endte blodigt, da politikerne begyndte at skyde på et større antal stråmænd. Ifølge øjenvidner blandt tilhørerne var det politikerne selv, der havde fremmanet stråmændene, men ingen af politikerne ønsker at tage ansvaret.

“Jeg hverken fremmaner eller skyder på stråmænd, men det gør de andre,” lyder det samstemmende fra de fem deltagende politikere.

De kan dog alle se frem til et retsligt efterspil, idet Landsforeningen af Stråmænd i Danmark (LSD) har anmeldt angrebet til politiet.

Vi er forsvarsløse
Landsformand i LSD, Socialister Tænker Kun På At Bruge Andres Penge, er en af de stråmænd, der kom til skade under vælgermødet. Han udtaler:

“Det er vores lod i livet at blive skudt på af politiske kombattanter, men eftersom vi er lavet af strå, kan vi intet gøre for at forsvare os. Det har været en stor frustration for os længe, og nu har vi altså besluttet os for at gå rettens vej.”

Ifølge Socialister Tænker Kun På At Bruge Andres Penge er alle de sårede stråmænd uden for livsfare, men flere er stadig indlagt. En af dem er den relativt uerfarne De Radikale Er Ligeglade Med Ældreomsorgen, som pludselig befandt sig i skudlinjen under et punkt om kommunens vandmiljøplan.

“Hun blev hevet ind foran den radikale politiker og blev skudt på fra flere sider, mens den radikale politiker selv slet ikke blev ramt,” lyder det fortørnet fra Socialister Tænker Kun På At Bruge Andres Penge.

Stråmandens pligt
Blandt politiske kommentatorer lyder der dog kritik af stråmændenes aktion mod politikerne.

“Selvom det er kutyme, at man nægter brug af stråmænd i politiske debatter, spiller stråmændene en vigtig rolle. Uden dem ville angrebene jo ramme den enkelte politiker og dennes egentlige synspunkter, og det er politikerne slet ikke rustede til,” vurderer en lektor i politisk filosofi, der også har en klumme i et anerkendt dagblad.

Han tager derfor afstand fra, at LSD har anmeldt angrebene til politiet.

“Stråmandens egentlige eksistensberettigelse er at stille sig ind foran debattøren for at undgå, at denne tager skade,” konkluderer han.