I går sagde Politikens chefredaktør undskyld for avisens optræden under Muhammed-krisen til efterkommerne af dens grundlæggere, Edvard Brandes og Viggo Hørup.

Det er mandag eftermiddag, og Politikens foredragssal er fyldt til sidste mand.

Efter en chokerende artikel, hvor en af avisens redaktører overraskende skriver, at ytringsfriheden er presset, er det tydeligt, at noget er i gære på avisen. Derfor er alle avisens 273 redaktører og 12 journalister mødt op for at se chefredaktør Bo Lidegaard fremsætte en historisk erklæring.

Som at træde på river
“Først og fremmest vil jeg gerne sige undskyld til alle Viggo Hørup og Edvard Brandes’ efterkommere for de sidste otte år. Tiden fra Muhammed-krisen og op til i dag virker nu mest som en drøm, vi lige er vågnet op fra. En ond, ond drøm, hvor man har gået i søvne og trådt på river, men hvor riverne bare er lavet af ord, som man selv har sagt på lederplads,” siger Bo Lidegaard alvorligt.

“Men nu hvor Politiken endelig er blevet sig selv igen, er det endegyldigt slut med skiftevis at fordømme og undskylde trykningen af et par tegninger og være vægelsindet i forhold til religionskritik,” siger Bo Lidegaard.

Herefter forelæser chefredaktøren i halvanden time om, hvordan Brandes og Hørups hårde kritik af grundtvigianismen kostede dem deres job på Morgenbladet og førte til stiftelsen af Politiken, hvor de også prioriterede den ramsaltede religionskritik højt.

Pia dog stadig dum
Redaktøren understreger, at undskyldningen er helt i tråd med avisens tradition for offentlig bodsgang og publicistisk masochisme og advarer mod at misforstå den nye position.

“Jeg vil gerne afvise, at Politikens kritikere havde ret, blot fordi vi nu erkender, at vi tog fejl. Selvom avisen nu også mener, at ytringsfriheden er truet, mener vi det altså på en langt mere bedrevidende, human og urban måde, end Pia Kjærsgaard nogensinde har ment det,” siger chefredaktøren, der stadig ikke vil trykke Muhammed-tegningerne af grunde, som er for komplekse at formidle med ord.

RokokoPostens efterlivskorrespondent har forsøgt at få en kommentar fra Brandes og Hørup selv. De var imidlertid i gang med en animeret og tilsyneladende ganske hyggelig diskussion med tidligere chefredaktør Tøger Seidenfaden, som ingen af parterne ønskede at afbryde.