Du behøver ikke skamme dig og undskylde offentligt, når mennesker, som du deler nationalitet med, opfører sig racistisk eller pinligt. Det er nok at udtrykke uenighed, mener psykolog.

“Jeg skammer mig over at være dansker” er en ofte benyttet sætning, når man ønsker at udtrykke modvilje mod en handling, som en enkelt dansker, en gruppe danskere eller den danske regering står bag. Senest er tilkendegivelsen af skam blevet brugt i forbindelse med udvisningen af den thailandske pige Im, der siden har fået lov at blive i Danmark.

Men faktisk er det unødvendigt og måske endda psykisk skadeligt at skamme sig over, hvad andre gør eller siger. Det hævder Jan Dahl, der er psykolog med speciale i verdslig stedfortrædersynd.

“Man risikerer at føle for meget skam, især hvis man i forvejen har det dårligt med sin livsførelse. En person, der fx spiser meget kage og nogle gange først henter sine børn i vuggestuen langt ud på eftermiddagen, er allerede så plaget af skyld, at ekstra skam over flygtningepolitikken eller DF-medlemmers homofobiske udtalelser kan få vedkommende til at bryde helt sammen,” mener Dahl, der har behandlet flere med det såkaldte Humanistisk Jesus-kompleks, hvor især VK-regeringens tiltag giver klienten lyst til at korsfæste sig selv.

Utroskab ligegyldig
I andre tilfælde kan den stedfortrædende skam have den modsatte effekt, så skyldneren kun er optaget af andres ubehagelige opførsel, ikke sin egen. Det var tilfældet for en af Jan Dahls klienter, den 43-årige Brian Mortensen.

“Jeg stjal mad i supermarkeder hver dag, ligesom jeg var min kone utro med flere forskellige kvinder. Men når Jan prøvede at få mig til at reflektere over det, jeg gjorde, stod jeg helt af. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor det var vigtigt, at jeg konsekvent løj for min kone, når vi i Danmark bare ser til, mens den tredje verden sulter,” forklarer Brian, der i dag har indrømmet sin utroskab og udskiftet de hyppige tyverier med køb af ulandskalendere.

Psykolog Jan Dahl opfordrer mennesker med lignende problemer til at kontakte ham eller selv forsøge sig med en anden taktik, når en eller flere danskere gør noget dumt.

“Prøv bare at sige, at du er uenig med vedkommende, og forklar eventuelt hvorfor. Bare fordi, I begge er danskere, behøver I ikke at have et skamfællesskab.”