“Vi forstår godt, at lige præcis det stykke jord er helligt for jer,” fortæller en repræsentant for en større gruppe jøder på Vestbredden i en uventet opbakning til de autonome i København.

Forleden underskrev en lang række ungdomsgrupper, deriblandt Antifascistisk Aktion og Vrede Autonome Nørrebro, sammen med Enhedslisten en protest imod, at ejerne af grunden på Jagtvej 69 ifølge underskriverne ikke havde spurgt andre til råds, før de planlagde at bygge på det tomme stykke jord.

Siden er især Enhedslisten blevet kritiseret for at danne fælles front med antidemokratiske kræfter, men nu modtager protestgruppen opbakning fra en højst uventet kant.

“Jorden er hellig for dem, og det forstår vi jøder godt,” fortæller Yarden Perl, der bor i Ma’ale Adumim, en israelsk bosættelse på Vestbredden, der har eksisteret siden 1970’erne.

Lugter lidt af fisk
Perl taler for mange hundrede jøder i området, der mener, at de har krav på de områder, de bebor, selvom FN’s Internationale Domstol kalder bosættelserne for ulovlige og i strid med Genevekonventionen. I København hævder kritikerne af erklæringen om Jagtvej 69, at underskrivernes krav på at få indflydelse på ejernes beslutninger er i strid med den private ejendomsret.

“Pjat! Nogle ting er ganske enkelt vigtigere end den slags petitesser. Det kan godt være, at de autonome kun har boet på grunden i knap 30 år, mens vi jøder kan se tilbage på en flere tusind år gammel historie i Judæa og Samaria. Men inden de autonome kom til, var huset tilholdssted for arbejderbevægelser, og det lugter da lidt af gefilte Fisch,” mener Yarden Perl, der satte sig ind i historien om Jagtvej 69 efter, at en københavnsk kvinde tilbageleverede en Sodastream-maskine til den fabrik, hvor Perl er produktionsleder, med en vedlagt seddel, der kaldte producenterne for nazister.

Fjendes fjende er fjende
Hos Antifascistisk Aktion er man forvirret over opbakningen fra de israelske bosættere.

“Vi synes jo, de er en fascistisk besættelsesmagt, hvis ofre, altså palæstinenserne, vi på en eller anden måde støtter ved at holde på vores ret til Jagtvej 69. Så det hænger ikke helt sammen,” indrømmer et anonymt medlem af AFA og afslører, at organisationen overvejer en generel modaktion under titlen Din Fjendes Fjende er Din Fjende.