Det lille parti SF er ved et tilfælde blevet opdaget i den danske regering, hvor det er vandret ind i omtåget tilstand. Det har ikke været til fare for nogen, men har gjort betydelig skade på sig selv.

“Hvor er jeg? Er det dig, mor? Hvor er Aksel og Gert?”

Med sin forrevne islandske sweater og et par lasede fløjlsbukser, som det ubehjælpsomt har forsøgt at tegne nålestriber på, ser partiet SF sølle ud, som det står i hjørnet af Landstingssalen på Christiansborg og taler forvirret med sig selv. Folk smiler overbærende, når de går forbi, og klapper det godmodigt på skulderen, når det begynder at tale om busbilletter, der koster 12 minutter, betalingsringe, som skal på barselsorlov, eller andre sære fantasifostre.

Er voldsomt forandret
Helt upåagtet er partiet i stærkt omtåget tilstand vandret midt ind i den danske regering, hvor det uden mål har væltet rundt siden 2011, indtil det blev opdaget for få dage siden.

“Vi havde godt lagt mærke til, at det af og til sad og mumlede verdensfjerne ting nede i hjørnet, men alle troede bare, det var Socialdemokraternes venstrefløj, som kan være ret underlig på en harmløs måde.  Derfor blev vi lidt overraskede, da vi opdagede, at det faktisk var SF,” siger et anonymt medlem af regeringen, der tilføjer, at partiet er voldsomt forandret og svært at genkende.

Gør som det får besked på
Det anonyme regeringsmedlem mener ikke, at partiets desorienterede adfærd har været et problem for regeringen.

“Nej nej, slet ikke. Altså, af og til kan det finde på at råbe sære ting, der lyder som noget fra Politisk Revy anno 1974, men hvis man lader som ingenting, så bliver det træt efter lidt tid. Så længe det bare med fast stemme får at vide, hvad det skal gøre – fx gå til højre eller give skattelettelser til folk med høj hat og monokel – så er det ganske føjeligt på en lidt resigneret og godmodig måde,” siger regeringsmedlemmet.

Selvom partiet altså ikke er til fare for andre, så er dets selvskadende adfærd et stadig større problem. Op til og under valg styrtbløder det ofte voldsomt på grund af en uheldig tendens til at skyde sig selv i fødderne og falde over egne ben.

“Forhåbentlig kan vi finde en rar hængekøje til det langt væk fra ministerier og regeringen, hvor det kan ligge og hygge sig uden at gøre sig selv fortræd,” siger han.