Endelig kan forskere besvare det spørgsmål, som en 72-årig tidligere anlægsgartner fra Brovst har stillet i årtier.

Klokken var lidt over halv otte, da den 72-årige Aage Svendsen fra Brovst lænede sig tilbage efter et dejligt aftensmåltid, som hans kone gennem næsten 50 år, Inge Svendsen, havde tilberedt. Han kiggede på resterne af den forlorne hare med hasselbackkartoflerne og udstødte et veltilfreds suk efterfulgt at ordene:

“Hvad har vi dog gjort, siden vi skal have det så godt?”

Avanceret analyse
Dette spørgsmål har Aage fremsat gentagne gange gennem de seneste tre årtier – muligvis mere, hvilket ingen af hans nærmeste dog husker med sikkerhed – uden nogensinde at få et tilfredsstillende svar. Men nu er videnskaben endelig i stand til at fremsætte et kvalificeret bud på, hvorfor Aage Svendsen skal have det så godt.

“Vores data indikerer, at forklaringen skal findes flere steder. Ikke alene købte Aage Svendsen ejendom på et tidspunkt i 1970’erne, hvor inflationen endte med at betale meget af gælden; han har også investeret sin pension i en langsigtet aktieportefølje med en fornuftigt distribueret risikoprofil. Derfor kan han nu leve en relativt komfortabel pensionisttilværelse, selvom hans indtægt som anlægsgartner var ret beskeden,” forklarer Georg Buch, der er professor i kvalitativ levnedsanalyse ved Aalborg Universitet.

Buch har ved hjælp af avanceret teknologi, der både involverer laserstråler og supercomputere, foretaget en analyse af Aages levned og livsvilkår.

Tilfældigheder spiller ind
Men ikke kun Aages fornuftige økonomiske dispositioner gør, at han skal have det så godt. Overraskende tyder meget nemlig på, at tilfældigheder også spiller ind.

“Hvis vi kører simulationer af Aages liv, hvor vi ændrer parametre som geografisk placering, kan det påvirke resultatet dramatisk. I ingen af de scenarier, vi lavede med Aage, hvor han var født i Nordkorea eller Tchad, ville han spørge om, hvorfor han havde det så godt. Enten på grund af død, eller fordi han faktisk ikke ville have det så godt,” forklarer forskeren, der også mener, at held kan influere, da Aage Svendsen på intet tidspunkt har udviklet en alvorlig sygdom trods en lejlighedsvis kødtung diæt og mindst to daglige piber tobak.