Foto: Michael & Christa Richert, sxc.hu

En anonym læser har fået en dårlig julegave fra en kollega. Nu vil hun gerne udtrykke sin frustration, men er bange for at gøre kollegaen sur. Psykolog Berit Nøhr giver læseren gode råd.

Kære RokokoPosten

På min arbejdsplads har vi sådan en ordning, hvor vi hver især har en kollega, vi skal give en julegave. I år var jeg så uheldig at skulle have en gave af en, som jeg virkelig ikke bryder mig om – og det er ganske gensidigt, kan jeg garantere for! Det viste sig da også tydeligt, da gaven viste sig at være en hjemmestrikket sweater, der ligner noget, som gik af mode i halvfemserne. Den er så grim, at jeg ikke engang kan sælge den!

Nu vil jeg gerne vide, hvad jeg skal gøre. Jeg vil ikke finde mig i, at hun behandler mig på den måde, og jeg har brug for at udtrykke min frustration. Men jeg vil jo helst ikke have, at hun bliver sur, så hvordan får jeg det sagt?

Med venlig hilsen
Den skuffede


Kære Skuffede

Hvor er det ærgerligt, at du har fået en gave, du slet ikke kan bruge! Især, når der er tale om noget, hun sikkert har brugt masser af timer på at lave til dig. Jeg kan godt forstå, at det er svært for dig at vælge de rette ord, når du skal sige fra over for sådan en behandling, men det kan faktisk godt lade sig gøre, uden at modtageren får grund til at blive sur.

Jeg vil foreslå, at du køber en smuk buket blomster til din kollega og lægger et kort ved. Du kan skrive følgende:

“Kære xx

Tusind tak for din julegave. Jeg er meget glad for, at du har brugt så meget tid på at lave en gave til mig, men desværre falder den slet ikke i min smag. Jeg har derfor valgt at forære den til Kirkens Korshær, så en stakkels hjemløs kan få glæde af den. Det er jeg sikker på, at du forstår, og at du ikke bliver ked af det, sur eller skuffet!

Kærlig hilsen
xx

Når du skriver sådan, viser du både, at du sætter pris på hendes arbejde, og at du er et godt menneske, der tænker på de svageste i samfundet. Og når du skriver, at du er sikker på, at hun forstår, vil hun med stor sandsynlighed ikke protestere. Sådan er mennesker nemlig. De bryder sig ikke om at ødelægge en god stemning, og når du ligefrem giver hende blomster, vil hun ikke føle, at hun kan tillade sig at udtrykke andet end glæde.

Glem ikke at afslutte kortet med en smiley!

Kærlig hilsen
Berit Nøhr, psykolog