Juledagenes voldsomme frås med fødevarer, alkohol og tobak har fået sundhedsminister Astrid Krag til at bede regeringen om at erklære civil undtagelsestilstand.

Streng rationering af palmin, konfekt og små likørflasker formet som julemænd kan blive virkelighed allerede fra næste uge, hvis det står til landets sundhedsminister. Efter mange dages overdreven indtagelse af fed julemad og rødvin samt adskillige tilfælde af indendørs rygning råber Astrid Krag (SF) vagt i gevær.

“Når danskerne er så komplet ligeglade med de nye kostråd og alkoholanbefalinger, må vi erkende, at vi ikke kan styre befolkningen længere,” udtaler Astrid Krag og anmoder derfor Helle Thorning-Schmidt om at erklære civil undtagelsestilstand.

Danmarks eksistens truet
Danmark har ikke været i undtagelsestilstand siden Anden Verdenskrig, og den manglende lovgivning på området vil formentlig gøre det vanskeligt at fastslå, hvilke love og rettigheder regeringen egentlig kan sætte ud af kraft, og hvordan den bør udøve sin magt. Men dette skræmmer ikke sundhedsministeren.

“Den Europæiske Menneskerettighedskonvention siger klart og tydeligt, at man kan erklære undtagelsestilstand, hvis nationens eksistens er truet. Det er klart tilfældet her,” mener Astrid Krag og henviser til det voldsomme salg af stivelses- og sukkerholdige produkter.

“Vi ser et tydeligt fald i salget af fuldkornsprodukter, magert kød og fedtfattige mejeriprodukter. Til gengæld melder supermarkederne om en voldsom stigning inden for kategorierne ‘forbehandlet risprodukt, sødet’ og ‘uspecificeret tran, hærdet, kogt eller friturestegt’,” bekræfter analytiker fra Institut for Dansk Detailhandel.

Farvet papir bare træls
Undtagelsestilstanden bør ifølge Astrid Krag betyde, at hver borger kun får adgang til én flaske Asti og 50 gram kransekage til nytår, ligesom konfetti og kulørte serpentiner kun vil blive solgt i særlige, godkendte butikker. Sundhedsministeren indrømmer dog, at farvet papir ikke er voldsomt sundhedsskadeligt:

“Strengt taget er fyrværkeri farligere. Måske. Men det irriterer mig, når alle hænger de der fjollede bånd op over deres lamper, som man altid skal være med til at pille ned dagen efter. Det er bare træls!”