Dialog, empati og åbenhed. Disse begreber har 54-årige Bente Sophussen skrevet og talt ivrigt om i mange år, men endnu har ingen indset, at hun har fat i noget.

“Vi skal alle kunne være her, Susanne, så derfor er det vigtigt, at du lytter og ikke bare sidder inde i din egen lille verden,” forklarede Bente Sophussen for nylig en kvinde på Facebook, der ikke kunne blive enig med Bente om, hvorvidt juridisk abort var en god eller dårlig idé.

“Det kan du nok godt se, ikke?” lød det afsluttende retoriske spørgsmål, men den 54-årige sygeplejerske har efterhånden mistet modet, når det kommer til at forklare medborgere som Susanne, hvorfor det er vigtigt at lytte.

Dialog frem for monolog
“Hvis vi bliver ved med at bruge hårde og grimme ord i stedet for at bøje os mod hinanden, ender vi i et samfund med lutter monolog, ikke dialog. Vi lukker os inde, gør vi!” slår Bente fast.

Det lyder jo meget som det, både statsministeren og Dronning …

“Det har jeg altid sagt: Åbn dit hjerte for, hvad andre siger! Det kan være, de kunne lære dig noget, du ikke vidste i forvejen, eller måske finder I ud af, at I ikke er så forskellige endda.”

Nogle ville måske sige, at det er en temmelig banal …

“Jeg begriber ikke, at jeg er den eneste, som har blik for de muligheder, der ligger i at høre efter, hvad andre siger, så jeg kan blive inspireret. I 20 år har jeg talt om det, både i aviser, til sammenkomster og nu på Facebook, men lige lidt hjælper det: Folk vil ikke lytte, når jeg siger, de skal lytte.”

Ikke som Søren Pind
Men kan det ikke også være en dyd at holde fast på …

“Nu skal jeg sige dig noget: Jeg holder kun fast på åbenhed! Folk som Susanne, der turer frem med deres forsimplede udsagn og lader den indre svinehund få frit løb, er dem, der holder den offentlige debat i Danmark fast i fordummelse og platheder. Jeg siger ikke, hun er bevidst skadelig, bare at hun måske skulle overveje, hvorvidt demokratiet ikke ville have det bedre, hvis hun holdt lidt igen med at fordømme, stigmatisere og frem for alt, tale grimt.”

Du lyder jo næsten som Søren Pind i hans seneste indlæg om, at debatten er demokratiets nyeste fjende.

“Føj! Jeg har lige blokeret den nar på Facebook, fordi han kaldte mig snæversynet. Der må være grænser for, hvad man skal høre på!”