Så længe druen er tilstrækkelig dyr, skal man ikke være bange for alkoholskader, erklærer vinsmager og -skribent Arden Glahne. Kostbar whisky og sjældne specialøl kan have samme effekt.

Mange kendere og elskere af dyrebare vine har måske anet det længe, men nu skulle det være sikkert: En dyr etiket på flasken sørger for, at din krop ikke tager skade af den alkohol, som vinen indeholder.

Udmeldingen kommer fra Arden Glahne, der i over 40 år har smagt, bedømt og skrevet om de fineste og dyreste druer, som verdens vingårde kan byde på.

“Når jeg ser på mig selv og mine kolleger, der sjældent drikker vine til under 500 kr. flasken, er tendensen tydelig: Vi tager ganske enkelt ikke skade af alkoholen!” erklærer Glahne, der er anderledes pessimistisk, når det kommer til mennesker, der dagligt indtager store mængder billig vin.

Giver romersk næse
“Jeg har ofte set, hvordan rigelige flasker Liebfraumilch (billig hvidvin, red.) hurtigt kan gøre selv de mest intelligente og velmenende mennesker til rene alkoholikere. Sutter, simpelthen,” fortæller den 66-årige vinekspert og opremser de mange gevinster, som det daglige indtag af dyre årgange har givet ham:

En frisk rød kulør, en sund pondus samt en markant, efter Glahnes mening “romersk”, næse.

“Og når det kommer til viddet, til kundskaber, ja, så har Bordeaux og Bourgogne lært mig så meget om mange ting … Og sager. En uvurderlig ting. Dejlig, må man sige … Dejlig,” mener Arden Glahne og bakkes op af foreningen Danske Dyrkere af Hård Spiritus, der mener, at også deres yndlingsdrikke gavner helbredet.

Indeholder tryllealkohol
“I vores klub har vi en regel, der hedder, at hvis flasken har kostet over 200 kr., indeholder den udelukkende tryllealkohol, der hæver din IQ og øger din mentale udholdenhed,” forklarer formand Susse Behrendt og understreger, at reglen gælder for både gin, whisky, vodka, tequila og cognac.

Sune Esbensen, der i mange år har nydt sjældne og kostbare specialøl, kan sagtens følge Susse Behrendt og Arden Glahne, selvom han oplever kriterierne for gavnlig øl anderledes:

“Etiketten er bestemt vigtig, men oprindelseslandet har også betydning for, om øllen er sund. Her er klosterøl fra Belgien en klar favorit, men Danmark, USA og Tjekkiet er også OK. Og Storbritannien, Holland, Frankrig, Polen…”