Når det store velgørenhedsarrangement løber af stablen i aften, går de indsamlede penge til at redde de 19 % af DONG Energy, som regeringen vil sælge til Goldman Sachs.

“Hver dag vågner jeg op med et stort hul i maven. Jeg tænker på DONG, men DONG er væk.”

Sådan siger Kaj Andersen, der er 52 år gammel og bor i Frederikshavn. Ligesom alle andre danskere vil han snart vågne op til en fremtid, hvor en femtedel af DONG Energy tilhører investeringsbanken Goldman Sachs, og det skræmmer ham.

“DONG har ligget trygt i min bevidsthed hele livet. Eller i hvert fald siden 2006,” fortæller Kaj Andersen med henvisning til den 8 år gamle fusion af tidligere energiselskaber, der nu betyder så meget for så mange.

Desperation i befolkningen
Det kan nemlig blive dyrt for skatteyderne, hvis staten skal tilbagekøbe en stor del af DONG-aktierne fra den amerikanske bank i tilfælde af, at energiselskabet falder i værdi.

“Det er et frygteligt tab for borgerne i almindelighed og for en række udsatte embedsfolk fra Finansministeriet i særdeleshed. Kan vi overhovedet stille noget op over for en kapitalistisk gigant som Goldman Sachs, der formentlig lige nu opererer med klyngebombede skattely,” fortæller Sonja Ritterman, der er talskvinde for Danmarks Indsamling og personligt har oplevet, hvordan den delvise privatisering af et upersonligt energiselskab skaber desperation i befolkningen.

Fjern hellere Dannebrog
“Jeg har set fornuftige og anstændige mennesker råbe ad deres familie, stjæle dagligvarer i supermarkeder og parkere midt på gaden. Sammenhængskraften og loyaliteten over for de nærmeste forsvinder, for hvad skal man leve for, hvis et af Danmarks nationalikoner pludselig er væk?” spørger Sonja Ritterman retorisk og tilføjer, at hun hellere så Dannebrog skiftet ud med et banner fra McDonald’s end, at DONG Energy kommer på amerikanske hænder.

Ligesom DR, der i aften sender direkte fra velgørenhedsarrangementet, håber Ritterman på, at virksomheder, institutioner og private borgere kan rejse omkring 8 mia. kr. og dermed have en chance for at købe den aktieandel, som Goldman Sachs ellers står til at få:

“Hvis vi kan gøre, hvad de danske pensionskasser ikke har haft held med, kan de forældreløse børn i Afrika nok godt vente lidt.”