Foto: doriana_s, sxc.hu

Ingen medlemmer over 18 år. Sådan lyder de nye regler for Facebook, der med dette tiltag håber at skabe et socialt netværk med vægt på god dialog og en respektfuld omgangstone.

1. marts ændrer Facebook kravene for, hvem der kan have en Facebook-profil. Ændringen får konsekvenser for alle, der er fyldt 18 år.

“Vi må sande, at voksne mennesker ikke har de rette forudsætninger for at skabe et godt socialt miljø på de digitale platforme, og derfor tager vi nu konsekvensen og lukker Facebook for alle, der er fyldt 18 år,” forklarer Billy Royston fra Facebooks presseafdeling og tilføjer:

“Mobning, chikane og hadefulde ytringer er desværre blevet hverdagskost blandt voksne medlemmer af Facebook, og problemet er blevet så omfattende, at vi ser kollektiv udelukkelse som den eneste realistiske løsning.”

Ynkelige vatnisser
Nyheden vækker stærke følelser blandt voksne danskere, og mange mener, at Facebooks beslutning er helt urimelig.

“Så bare fordi, Facebook er befolket af ynkelige vatnisser, der tuder og kalder på moaaar, bare man siger ‘bøh’, så skal vi smides ud. Jamen hurra for hysteri og fine fornemmelser,” udtaler 54-årige Christian Jørgensen, der mener, at det er ude i hampen at påstå, at voksne mennesker opfører sig respektløst.

Christian Jørgensens synspunkter vinder opbakning fra en lang række andre voksne Facebook-brugere.

“Ja, helt ærligt, hvis man ikke vil høre sandheden, må man jo holde sin kæft,” lyder det fra 48-årige Kirsten Madsen, der mener, at det er et demokratisk problem, at hun nu ikke længere kan fortælle de danske politikere, at deres holdninger er til at lukke op og skide i.

“Og hvad med dem selv? Altså dem fra Facebook. Som om de ikke også er voksne,” siger hun.

Ærgerligt, men nødvendigt
14-årige Emil Nørager synes, det er ærgerligt, at de voksne ikke længere kan være på Facebook. Men han forstår godt beslutningen.

“Personligt ville jeg nok give de voksne en chance, men jeg kan godt se, at de har nogle andre værdier end vi børn og unge, der er opdraget til at give plads og respektere hinandens forskelligheder,” siger han og tilføjer:

“Men vi må heller ikke glemme, at det er svært at være voksen i dag. Der stilles mange krav, og det er vigtigt at huske, at der godt kan gemme sig flinke mennesker bag de mest hadefulde ytringer.”