En brutal borgerkrig i et uroplaget centralasiatisk land er stoppet, efter at danske politikere opfordrede til dialog. De krigsførende parter er forbløffede over, at de ikke havde tænkt på det selv og er straks gået til forhandlingsbordet.

I årevis har et lille land i Centralasien, som slutter på -stan eller -ien, været hærget af en brutal borgerkrig mellem oprørsstyrker og regeringstropper, der har kostet flere end 30.000 livet.

Men det fik en ende natten til torsdag, da en løjtnant, der af uvisse grunde streamede dansk tv via internettet, gjorde oprørshærens øverstbefalende opmærksom på noget chokerende og overraskende.

Tale bedre end vold
“Den her løjtnant kommer stormende ind i vores kommandobunker og fortæller mig, at danskernes udenrigsminister opfordrer os til dialog. Hvilket, kunne jeg forstå, betyder, at man taler om tingene i stedet for at løse sine uoverensstemmelser ved at slå hinanden ihjel med våben,” forklarer den øverstkommanderende.

“Umiddelbart virkede ideen utrolig fremmedartet i forhold til de konfliktløsningsmodeller, vi har anvendt de sidste par år, men når Martin Lidegaard kommer med en så kontant opfordring, så lytter man naturligvis,” siger generalen.

“Da vi kort efter erfarede, at også Det Udenrigspolitiske Nævn var blevet hasteindkaldt, og at et enigt folketing stod bag opfordringen, gjorde det et voldsomt indtryk. Så vidste vi, at danskerne mente det alvorligt, og vi droppede på stedet alle planer om brutalt at nedkæmpe vores modstandere gennem en lang serie blodige slag, hvor der hverken blev givet pardon eller taget hensyn til civilbefolkning eller Genève-konventioner,” siger han.

Ansætter ombudsmand
Via en mellemmand i det neutrale Schweiz fik oprørsstyrkerne send et link til TV 2 News-indslaget til regeringshæren sammen med et telefonnummer og en opfordring til tage kontakt, så de kunne få talt tingene godt igennem.

Kort efter ringede regeringshærens øverstbefalende, hvorefter parterne blev enige om at indlede en øjeblikkelig våbenhvile. I en fælles pressemeddelelse erklærer de endvidere, at parterne på jævnlig basis vil mødes over te og ostemadder, og at andre tiltag også vil blive gennemført.

“Set i bakspejlet, så var det hele nok gået lidt over gevind. Nu opretter vi en ombudsmand og indleder en frugtbar og gensidig dialog med respekt for hinandens forskelligheder.”