Foto: Hans Thoursie, sxc.hu
Kartofler, tomater, auberginer og grøn peber indeholder nikotin. Der er derfor risiko for at blive ryger, hvis man indtager disse grøntsager, mener EU og Sundhedsstyrelsen, der vil have grøntsagerne klassificeret som lægemidler.

Det skønnes, at mere end halvdelen af Danmarks befolkning spiser kartofler hver dag. Men fremstillingen af den nikotinholdige grøntsag er slet ikke kontrolleret, og Sundhedsstyrelsen frygter derfor for danskernes helbred.

“Produkter, der indeholder nikotin uden at være cigaretter eller andre af de stærkt vanedannende og sundhedsskadelige tobaksprodukter, skal være godkendte som lægemidler for at være lovlige i Danmark. Det er hverken kartofler, tomater, auberginer eller grøn peber, og vi vurderer, at danskernes forbrug af disse fødevarer er så højt, at der er grund til at slå alarm,” udtaler lægemiddelfaglig medarbejder Per Oth fra Sundhedsstyrelsens afdeling for Lægemidlers Godkendelse og Tilgængelighed.

Hjemmedyrkningsproblemer
Problemet er især alvorligt, fordi mange danskere selv dyrker de nikotinholdige fødevarer. Ingen har overblik over omfanget, men hos Sundhedsstyrelsen vurderer man, at hjemmedyrkningen er “særdeles omfattende”.

“Man mangler viden om, hvordan forskellige dyrkningsforhold påvirker udviklingen af nikotin i produkterne, og vi kan ikke udelukke, at nikotinindholdet under visse omstændigheder kan blive så højt, at der er fare for alvorlig forgiftning, eventuelt med døden til følge,” advarer Per Oth.

Opbakning fra EU
Den danske regering har indtil videre forholdt sig for passivt til problematikken, mener Sundhedsstyrelsen, men måske er der hjælp på vej fra EU. Her ønsker man nemlig et forbud mod alle planter i natskyggefamilien, som både kartofler, auberginer, tomater, tobak og grøn peber hører til.

“Stort set alle rygere har tidligere i livet har indtaget enten kartofler, tomater, auberginer eller grønne peberfrugter. Derfor må vi konkludere, at disse grøntsager bærer en stor del af ansvaret for, at folk begynder at ryge,” lyder det fra det danske EU-parlamentsmedlem Emilie Turunen.

Et totalforbud kan være en god løsning, vurderer Sundhedsstyrelsen.

“De gavnlige stoffer i de nikotinholdige fødevarer findes både i andre fødevarer og i vitaminpiller, så der er faktisk ikke noget argument for, at de fortsat skal være lovlige,” konstaterer Per Oth.