Danskerne modtager over 90 % af de samlede ydelser, som den danske stat deler ud. En farlig kurs for velfærdssamfundet, mener Konservative, mens De Radikale advarer mod en stigmatisering af vores EU-medborgere.

“Vi kan ikke vide, om danskerne bor her udelukkende, fordi de ønsker at nyde godt af vores velfærdsydelser, men de alarmerende høje tal tyder på det.”

Sådan lyder det fra skatteordfører Brian Mikkelsen (K) som reaktion på en ny undersøgelse, der viser, at over 90 % af den danske stats velfærdsydelser går til danskere. De er altså førende inden for den såkaldte velfærdsturisme og overstiger alle andre europæiske nationaliteter tilsammen, hvad angår trækket på kontanthjælp, dagpenge, børnepenge, barsel og førtidspension.

Undgå stigmatisering
De Radikale tager målingen med ro og opfordrer til, at man ikke stigmatiserer danskerne på baggrund af de nye tal.

“Retorikken fra højrefløjen, når det kommer til vores EU-medborgere, er velkendt: De er grådige græshopper, der kun bor her for at nasse på vores gavmilde velfærdssystem. Intet kunne være mere forkert. Vi har fri bevægelighed i EU, og det betyder, at danskere i Danmark også har ret til kontanthjælp og børnepenge,” mener skatteminister Morten Østergaard (R).

“Langt de fleste danskere, der bor her, er ærlige og flittige mennesker, der arbejder og betaler skat ligesom alle os andre. Hvorfor skulle de så ikke have et rimeligt krav på de offentlige ydelser?” spørger skatteministeren retorisk.

Thorning indynder sig hos EU
Hos de borgerlige er man mere skeptisk, og især danskernes flittige brug af kontanthjælpen møder kritik.

“Dagpenge skal man gøre sig fortjent til, mens kravene for at modtage kontanthjælp er langt færre. Man skal bare være over 30 år, ikke have værdier for over 10.000 kr., ikke bo sammen med nogen, der tjener penge og ikke eje noget som helst selv – så er man inde i varmen,” erklærer Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen som en optakt til morgendagens spørgetime, hvor han agter at kritisere Helle Thorning-Schmidt for at danse efter EU’s pibe.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at statsministeren er interesseret i en international toppost, men at hun vil indynde sig hos EU ved at bruge vores velfærdsydelser på danskerne – det er for groft!” slutter formanden harmdirrende.