Roskilde Festival opfordrer ungdommen til at give pigtrådsmusikken en chance. En cowboyjakkeklædt musikanmelder på efterløn er enig og kalder rock og rul for “bred ymer”.

Selvom rockmusik siden forrige årtusind har været en fornøjelse, der stort set kun bliver nydt og udøvet af formuende ældre mænd, vil Roskilde Festival overbevise unge om, at man hverken behøver åreknuder eller egen vinkælder for at nyde bedsteforældregenerationens foretrukne toner.

“Yngre generationer forbinder primært rockmusik med friværdi og Jørgen de Mylius. Men på Roskilde Festival mener vi, at rockmusik er for alle. Derfor vil vi arbejde for, at unge kommer til at associere rockmusik med vildskab, oprør og coolness,” siger talsmand Esben Danielsen.

Musikanmelder jubler
En anonym musikanmelder på efterløn og lejlighedsvis sponserede fadøl er helt enig i, at ungdommen burde få øjnene op for rock.

“Rock og rul er stadig den bredeste ymer i kartonen,” erklærer han begejstret og fortsætter:

“Hvis nogen tror, at ældre milliardærer som Rolling Stones, Bob Dylan, Black Sabbath eller Roger Waters skulle være urebelske, behøver man bare se på de utrolig flabede T-shirts, de sælger til nostalgiske ældre mænd. Tænk at vove at række tunge på et album-cover eller kritisere storkapitalen, mens man spiller guitar,” siger han og tilføjer, at han finder det stærkt beklageligt og synd for ungdommen, at musikhistorien valgte at gå i stå, da han var 27 år gammel.

Gratisdag for unge
Som en del af initiativet overvejer Roskilde Festival at give gratis adgang for unge under 40 på en enkelt af festivalens dage.

“Vi ser det som de unges chance for at blive en del af de ældres festligheder på en uforpligtende og billig måde. Så vil de forhåbentlig overveje at betale for en billet til hele ugen, når de engang selv runder 55,” siger talsmand Esben Danielsen.

Han understreger dog, at det ikke bliver torsdag, de unge får adgang, da det ville medføre en risiko for larm og ukomfortable forhold under koncerten med Rolling Stones.

Hvis det ikke lykkes at brande rockmusikken som rebelsk, har Roskilde Festival dog også en plan b i lommen:

“Så overvejer vi at sælge rock som ironisk distance. Når det virkede for Povl Kjøller i 1990’erne, bør Rolling Stones også have en chance,” siger han.