Det svenske popband ABBA er med mere end 120 procent af stemmerne blevet udråbt til vinderne af søndagens valg i den nyoprettede Donetsk Folkerepublik i det østlige Ukraine.

Søndag gik en del indbyggere i det overvejende russisktalende og uroplagede østlige Ukraine til stemmeurnerne for at afgøre, hvorvidt de ønskede større uafhængighed.

Men ikke nok med det: Da stemmeoptællingen var overstået, viste det sig, at hele 126,53 procent af indbyggerne i den nyerklærede folkerepublik også har udpeget den svenske popgruppe ABBA til præsident.

Viderefører vikingearv
“Det er fantastisk. Egentlig havde jeg regnet med, at vores nye præsident ville blive min nabo, Vladimir, der plejede at være rørsmed, men nu er general for et våbenlager, som nogle grønklædte mænd forærede ham. Men ABBA er langt mere karismatiske; ikke alene synger og danser de virkelig flot, de er også en slags vikinger ligesom dem, der i sin tid grundlagde Ukraine,” forklarer Kseniya Baryshev, der er en 49-årig sygeplejerske fra Lugansk.

Den internationale organisation OSCE, der normalt overvåger valghandlinger, samt en talsmand for EU fordømmer imidlertid valget som dybt problematisk og erklærer, at de stærkt betvivler, hvorvidt bandet virkelig har befolkningens opbakning i det østlige Ukraine.

Stemte via flaskepost
Lokale vælgere afviser dog denne tvivl på det kraftigste.

“Det er uhyrligt, at nogen tvivler på, at Donetsk og resten af Østukraine er forenede bag Agnetha, Björn, Benny og Anni-Frid!” erklærer en 37-årig mand i camouflagetøj og raidhue, der kun vil identificeres som “en helt almindelig ukrainsk borger, der ikke har nogen som helst tilknytning til den russiske efterretningstjeneste”, og som bor “et meget ukrainsk sted i Ukraine”.

“Min opbakning til ABBA er så stærk, at jeg stemte på dem otte gange. De første fire gange forskellige steder med stemmesedler og derefter via håndsoprækning, flaskepost, sms og telefax. Når selv afdøde familiemedlemmer formår at stemme på dem, siger det altså noget om, hvor massiv den folkelige støtte til dem er,” fortsætter han.

Efter det overraskende resultat af valget i det østlige Ukraine forventer flere internationale iagttagere, at det kommende års russiske invasion vil blive afholdt i enten Stockholm eller Waterloo.