En ung kunstnerisk provokatør nægtede at indtage varme hveder på Store Bededag i fredags, men har i stedet valgt at spise hele tre af dem i dag. “Et vigtigt opgør med smagsdommeriet,” mener hans kollega Kristian von Hornsleth, mens konservative debattører taler om kulturtab og nihilisme.

En pose halvtørre hveder ligger og venter på køkkenbordet. I morges tog den 21-årige Kasper Bille, der arbejder under kunstnernavnet BilKas, dem ud af brødkassen, hvor hvederne har ligget siden torsdag.

“Alle, der stod omkring mig i bageriet, troede nok, jeg skulle spise dem dagen efter på Store Bededag. Men jeg ventede. Det føltes godt,” fortæller BilKas om sit provokerende statement, mens han forsigtigt drypper en smule vand på tre af hvederne, før han rister dem, “så de bliver lidt friskere”.

“Jeg vil gerne forstå bagværkets betydning for vores forståelse af helligdage, Gud og det sublime. Hvad repræsenterer det, at jeg spiser en fødevare to dage senere, end traditionen tilsiger? Er det en tilintetgørelse af brødet som symbol og menneskets inderste kulturelle kerne?” spørger kunstneren.

Stalin ville droppe hveder
“Ja” er svaret, hvis man spørger den katolske journalist og debattør Iben Thranholm.

“Det ville aldrig ske i et land som Rusland, hvor man tager sine religiøse højtider anderledes seriøst. Eller jo, jeg kunne faktisk godt forestille mig, at en nihilist som Stalin ville droppe hvederne og fx spise en kringle i stedet. Det kan man jo så tænke over,” siger Thranholm og bakkes op af den nationalkonservative lektor på Syddansk Universitet Søren Hviid Pedersen:

“Indien har sine enkebrændinger, Somalia sine omskæringer, og vi har vores hveder. Det er alle udmærkede lokale traditioner, der er med til at opretholde sammenhængskraften, og jeg anser det som et stort kulturtab, at denne unge mand behandler Store Bededag så lemfældigt.”

Bedre med stripper
Ifølge kunstneren Kristian von Hornsleth tyder den negative reaktion på, at BilKas’ værk har ramt noget essentielt.

“At droppe hvederne er tydeligvis et vigtigt opgør med smagsdommeriet og vores stivnede småborgerlige vanetænkning. Jeg ville personligt have fået en stripper til at spise hvederne, mens jeg malede psykedeliske hagekors på hendes bryster, men det er også fint bare at spise dem med tandsmør,” erklærer von Hornsleth.