Det affødte overhovedet ingen reaktion fra vinderne, da det tirsdag aften lykkedes regeringen at vriste titlen som danmarksmestre i stilleleg fra Venstre.

“Er det Mette Frederiksen (socialdemokratisk beskæftigelsesminister, red.)? Jeg ringer fra RokokoPosten, og vi vil gerne høre, hvad du siger til, at S-R-regeringen nu er regerende mestre i stilleleg? Hallo..? Mette? Mette, er du der?”

Kun den svageste antydning af et åndedræt i den anden ende indikerer, at Mette skam er der. Men som den ægte stillelegsmester, hun nu har papir på at være, er hun naturligvis umulig at få et ord ud af.

Imponerende bedrift
Derfor har vi bedt Thomas Skousen, der er professor i samfundsaudiologi ved Aarhus Universitet, om at fortælle om den overraskende sejr.

“Sjældent har nogen præsteret at vinde så stort ved ikke at sige noget som helst i så få uger. Det er utvivlsomt kommet bag på de fleste, at regeringen efter så kort tids træning formåede at erobre titlen fra Venstre, som har øvet sig i ikke at sige en lyd i årevis,” siger han.

“Men tydeligvis identificerede de en svaghed i Venstres ellers historisk tavse stilhed og præsterede derefter at lukke ned for alle ytringer,” siger Thomas Skousen og fortæller, at sejren er kommet i hus efter et kort, men imponerende forløb.

“Regeringen har ikke været stille længe, men til gengæld har de gjort det ufattelig lydløst. I betragtning af, hvor ekstremt larmende regeringen var i første halvdel af 2014, hvor alene støjen fra Socialistisk Folkepartis exit snildt kunne måle sig med Papa Bues Viking Jazzband, er det kommet bag på alle,” forklarer han og fortæller, at stilleleg faktisk er en frygtet disciplin.

Rohde fører i gemmeleg
“For langt de fleste politiske aktører er stilleleg en temmelig vanskelig og ofte nærmest umulig disciplin. De føler, at hvis nogen stiller dem et spørgsmål, skal de sige noget meget højt og helst gentage det i forskellige varianter et par gange. Derfor er stilleleg i flere meningsmålinger blandt politikere blevet bedømt som den næstmest upopulære aktivitet, kun overgået af stoleleg,” siger han.

Men Venstre ser sig ikke slået i alle discipliner. Ved det igangværende danmarksmesterskab i gemmeleg fører Jens Rohde for øjeblikket sammen med en række jyske lokalformænd. Trods intensiv gennemsøgning af både Rold Skov og EU-Parlamentet synes de som sunket i jorden.