Pressen kan slet ikke hamle op med den indflydelse, som din bedrevidende omgangskreds har på dine holdninger, viser ny undersøgelse.

I forbindelse med sidste uges spekulationer om Lars Løkke Rasmussen har mange kritiseret mediernes magt til at vende store dele af befolkningen mod en bestemt person.

Men nu viser det sig, at pressen faktisk ikke har særlig stor indflydelse, når det kommer til at udvikle modvilje hos den danske vælger. Magten ligger hos de moraliserende venner.

“Når omgangskredsen kritiserer dit menneskesyn, din naivitet eller dine totalitære tendenser, betyder det langt mere, end når den statsmagt, vi plejer at betegne som den fjerde (medierne, red.), går i gang,” udtaler professor i statskundskab Ole Hjerrild, der er ekspert i apolitisk andenhåndsskam og har undersøgt over 1000 danskeres forhold til politik.

Trist over Glistrups død
“Over 60 % svarede ja til udsagn som ‘Når mine liberale venner citerer amerikanske filosoffer fra 1800-tallet, får jeg lyst til at stemme Kristendemokraterne’ og ‘Når mine venner vil redde miljøet med kommunal børstebinding i urbane områder, bliver jeg trist over, at Mogens Glistrup er død’,” oplyser Ole Hjerrild, der også foretog længere interviews med flere deltagere.

“Nogle af dem endte med at stille op til det lokale byråd for et parti, som deres venner afskyede, alene fordi de havde måttet høre på, hvor naive, grådige eller snæversynede de var. Nu skulle de ganske vist forsvare deres holdninger endnu mere, men i det mindste fik de af og til en gratis taxatur,” fortæller professoren.

Bærer rød rose i trods
Ulla Nøhr er en af deltagerne i undersøgelsen og husker udmærket, hvornår hun tog beslutningen om at blive socialdemokrat.

“Jeg kommer fra en borgerlig familie og vil betegne mig selv som liberal, men en dag inden sidste folketingsvalg sagde jeg noget pænt om Helle Thorning-Schmidt, og så var der ingen ende på kritikken,” husker den 36-årige evalueringskoordinator, hvis mand har brugt i gennemsnit 23 sekunder om dagen på at udtrykke undren over sin kones udsagn siden da.

Men det virker stik imod hensigten, påpeger Ulla Nøhr:

“Jeg har meldt mig ind i Socialdemokratiet, og engang imellem bærer jeg endda en rød rose og råber ‘Stauning eller kaos!’, når vi ser TV Avisen.”