Flere målinger af vandkvaliteten ved danske badestrande har afsløret en bekymrende forekomst af afføring fra fisk i det vand, som talrige danskere sommeren over boltrer sig i.

“Det er simpelthen for ulækkert! Tænk, hvis man får den slags i munden!”

Reaktionen fra Pia Silberbauer, som nyder solen på Løkken Strand, er kontant, da RokokoPosten konfronterer hende med resultaterne af målinger, som Danmarks Tekniske Universitet har foretaget ved syv danske badestrande.

Alle steder fandt man entydige spor af afføring fra adskillige saltvandsfisk.

Et maritimt wc
Forskningschef Bjarke Madsen forklarer, hvorfor det står så galt til ved de danske strande:

“Fiskene betragter havet som deres maritime wc og bruger det helt uden hensyntagen til, at rigtig mange mennesker anvender stedet til rekreative formål.”

“Generelt er det et problem, at utrolig mange dyr betragter danskernes badevand som deres egen bolig. De bliver født, lever og dør i det element, som helt almindelige badende få øjeblikke senere kaster sig i for at nyde en svalende dukkert,” siger forskningschefen og forklarer, at en løsning bliver svær:

“Hvis man tilfører havvandet et par millioner tons klor årligt, burde det nødtørftigt kunne sterilisere de mest populære badestrande, men det er en kortsigtet løsning. Vil man for alvor problemet til livs, skal man overveje, om man egentlig ønsker at have alle mulige dyr til at svømme rundt i ens badevand.”

Skal løses globalt
Problemet er dog langtfra nationalt, da der ikke er nogen internationale afgrænsninger af verdenshavene, hvis vandmasser så at sige flyder ind og ud af hinanden uden nogen form for regulering eller overstatslig kontrol.

Selv hvis man tømmer de indre danske farvande for fisk, er det ingen garanti for, at dyr fra andre dele af verdenshavene får gode idéer og svømmer til Danmark for at besørge deres nødtørft.

“Derfor er det afgørende, at vi laver en international indsats, hvor alle forpligter sig på at få udryddet dyrelivet i verdenshavene,” siger Bjarke Madsen, men tilføjer, at det kun er første skridt mod have uden afføring.

“Kan du se de måger, som flyver rundt derude?” spørger han og peger mod en flok fugle, som svæver i brisen et par hundrede meter fra kysten.

“Gæt engang, hvor de går på toilettet,” slutter Bjarke Madsen dystert.