Foto: Geoff Stearns, Flickr

Det lykkedes ikke 53-årige Grethe Svendsen at overbevise en gruppe testpersoner om, at hun var et menneske og ikke en computer. Dermed er hun endnu en i rækken af kommunale sagsbehandlere, der dumper Turing-testen.

“Helt sikkert en computer! Den siger jo det samme uanset, hvad man spørger om,” lyder det skråsikkert fra 36-årige Adam Vinbjerg.

Adam Vinbjerg er med i Region Syddanmarks forskningsprojekt, der undersøger kommunale sagsbehandleres evne til at kommunikere som rigtige mennesker. Projektet er skabt i samarbejde med Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet og foregår som en Turing-test, hvilket vil sige, at testpersonerne chatter med henholdsvis computere og kommunale sagsbehandlere, hvorefter de gætter på, om de har snakket med et menneske eller en maskine.

Øjenkontakt er vigtig
I alt 25 sagsbehandlere deltager i projektet. Indtil videre er 15 ud af 15 dumpet, senest den 53-årige Grethe Svendsen fra Kolding. Hun mener dog ikke, at hendes kommunikationsevner fejler noget. Derimod er det et problem, at hun ikke havde øjenkontakt med dem, hun chattede med.

“Vi inviterer altid klienten ind til et personligt møde. Øjenkontakt er alfa og omega for at skabe en værdifuld relation til brugeren,” udtaler hun.

Det er Grethes kollega, Jytte Ørbæk Madsen, der heller ikke fik overbevist testpersonerne om, at hun ikke var en computer, enig i.

“Vi inviterer altid klienten ind til et personligt møde. Øjenkontakt er alfa og omega for at skabe en værdifuld relation til brugeren,” lyder det fra hende.

Grethe er dygtig
Selvom Grethe Svendsen dumpede Turing-testen, mener hendes leder, Jørgen Barth, at resultatet hverken bør få konsekvenser for Grethe eller hendes kolleger.

“Vi må først og fremmest huske på, at der er tale om et forskningsprojekt, og at virkelighedens verden er anderledes. Grethe er en dygtig sagsbehandler, der altid inviterer klienten ind til et personligt møde. Øjenkontakt er alfa og omega for at skabe en værdifuld relation til brugeren,” udtaler han.

Datalog Katrine Lassen, der leder forskningsprojektet, håber på, at i hvert fald en enkelt eller to sagsbehandlere når at bestå testen:

“Indtil videre har kun en enkelt computer bestået den, så hvis to sagsbehandlere klarer den, er det jo faktisk rigtig flot.”