“Smagløst, farligt og dybt krænkende,” mener både regering og opposition om, at den kendte aktivist Anders Larsen har offentliggjort samtlige folketingsmedlemmers private tal om vægt for at sætte fokus på den statslige overvågning.

“Staten kontrollerer os med adskillige grænseoverskridende metoder. Hvorfor skulle jeg så ikke give dem lidt af deres egen medicin?”

Sådan spørger den kendte aktivist Anders Larsen på sin Facebook-side og linker til en liste over samtlige 179 folketingsmedlemmer – og deres vægt.

Den tidligere militærmand, sikkerhedsvagt og Joe & The Juice-medarbejder hævder at have skaffet disse to- og i nogle tilfælde trecifrede tal på lovlig vis og lover endda at udgive en brugervenlig pamflet, der viser, hvordan den almindelige dansker kan finde lignende informationer.

Krænkende for værdigheden
“Systemet har store brister, men påstår at virke til borgernes eget bedste. Jeg kunne have offentliggjort andre private data som recepter, patientjournaler eller kreditkortinformation, men tror næppe, det ville have haft samme gennemslagskraft,” mener Anders Larsen, der befinder sig på en “retmæssigt erhvervet ukrænkelig ejendom”.

Og effekten er betydelig, eftersom politikere fra alle partier har udtrykt vrede og foragt over aktionen.

“At lægge den slags følsomme oplysninger ud, så alle kan udnytte dem, er både smagløst, farligt og dybt krænkende i forhold til vores retssikkerhed og værdighed som mennesker,” mener Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, og understreger, at det offentliggjorte tal ikke vil skabe splid i hans parti.

Ikke forholdt sig til 5:2-kur
Han bakkes op af De Radikales formand, Margrethe Vestager, der mener, at Anders Larsen har handlet lumpent og umoralsk:

“Manden har tydeligvis manipuleret med tallene og ikke forholdt sig til, at jeg faktisk begyndte på 5:2-kuren i april og har skåret stivelse helt ud af min kost!”

Begge fløje mener, at politiet bør gøre alt for at standse yderligere offentliggørelse af lignende tal, især efter at den 33-årige aktivist har truet med at finde frem til endnu mere afslørende data såsom fedtprocent og kolesteroltal.

En skræmmende tanke, mener fødevareminister Dan Jørgensen (S):

“Glem nu det CPR-nummer, som de fleste alligevel vælter ud med over telefonen, hvis de bliver spurgt. Vi taler om tophemmelig information her!”