Et længere ophold i Danmark samt skolegang, arbejde og dagligliv i landet har gjort det danske tungemål legende let for den kloge pige, der heldigvis også har sprogøre.

“Jeg har altid haft rigtig nemt ved at lære nye ting, især sprog,” siger den 26-årige Mette Jarner Hansen som forklaring på, hvorfor hun taler så godt dansk til trods for, at hun er ganske mørk i huden.

Pigmenteringen har da også sine årsager, forklarer Mettes mor, Gitte Jarner.

“Vi adopterede Mette fra Etiopien, da hun var lidt over et år gammel, og der har folk for vane at have en mørkere hudfarve end de fleste her i Danmark,” siger Gitte, men mener ikke, at det lidt anderledes udseende har haft nogen indvirkning på Mettes evne til at lære dansk.

“Mette er generelt en ret klog pige, der altid har klaret sig godt i skolen. Masser af 11-taller og ros, så jeg er slet ikke overrasket,” samstemmer faren, Jan Hansen.

Hjulpet med 25 år i Danmark
Ud over at have sprogøre har det også hjulpet Mette, at hun har boet i Danmark i snart 25 år med etnisk danske forældre og både gået i skole, arbejdet og dyrket fritidsinteresser i landet.

“Det er klart, at når man tilbringer stort set hele sit liv i et bestemt land og udelukkende hører dansk i hjemmet, giver det en mærkbar effekt. Selv efter at have tilbragt et halvt år på et universitet i England havde jeg ingen problemer med at vende tilbage til det danske, så snart jeg var landet i Kastrup,” uddyber den unge kvinde, der dog ikke har yderligere planer om at bo i udlandet.

“Jeg er blevet spurgt, om jeg ikke har lyst til at besøge mit oprindelsesland, men det, tror jeg ikke, mit sprogøre er godt nok til,” påpeger Mette og tilføjer, at det officielle sprog i Etiopien er amharisk, et semitisk sprog med et helt andet alfabet end det danske.

Mange sorte taler engelsk
“Amharisk minder om arabisk, som jeg slet ikke taler. Ganske vist er jeg meget mørk i huden ligesom de fleste etiopiere, men jeg synes ikke, det har gjort så meget for mine evner til at tale deres lokale stammesprog. Der betyder det alligevel en del, at jeg kun har boet i Etiopien de første 14 måneder af mit liv,” indrømmer Mette, der til gengæld er rigtig god til engelsk.

Men der har Mettes gamle klasselærer, Bente Jensen, en forklaring:

“Det skyldes nok, at mange sorte mennesker, fx i Storbritannien og USA, taler engelsk.”