Flere tusinde journalister har forsamlet sig på en mark lidt uden for Roskilde, hvorfra de sensationelt vil afsløre, hvad der egentlig foregår på en nærliggende 43-årig musikfestival.

Lidt uden for den historiske domkirkeby Roskilde ligger en dyrskueplads, som hver sommer i lidt over 40 år i al ubemærkethed har lagt jord til en festival for moderne musik. For den brede offentlighed har det hidtil været et mysterium, hvad der faktisk er gået for sig under festivalen, men i år vil danske journalister råde bod på den mangeårige undladelsessynd.

“Når man tænker på, hvor stor en begivenhed festivalen faktisk er, er det utroligt, at vi aldrig før har skrevet om den. Men i år vil vi for første gang til bunds i, hvad der foregår,” fortæller Susanne Bjerre, der er en af DR’s 300 deltagende journalister.

Drikker mange øl
Selvom musikken først starter torsdag, har medierne gjort sig umage med at fortælle om, hvordan livet udfolder sig i campingområdet. Blandt andet bliver det afsløret, at deltagerne drikker mange øl.

“Alle steder, man går, ser man folk, som drikker øl. Ofte mens de går rundt eller sidder på små foldestole uden for deres telte. Rigtig mange har også klædt sig fjollet ud og opfører sig generelt overstadigt og letsindigt. Desuden tisser deltagerne overalt, hvilket kan have noget at gøre med alkoholindtaget,” siger Susanne Bjerre og forklarer, at omkring 700 journalister desuden undersøger forlydender om, at der bliver røget en særlig form for narkotika kaldet hash.

Hellere sol end regn
Mediefolkene kan derudover berette, at festivalgængerne har en udtalt præference for bestemte vejrtyper.

“Langt de fleste synes, at solskin er bedre end regnvejr. Åbenbart fordi mange finder varme mere behagelig end kulde og ikke bryder sig om tøj, der er klamt og fugtigt. Til gengæld mener flere, det kan blive for varmt, da der så blæser støv med tis rundt på pladsen, hvilket lugter grimt,” fortæller en moderat beruset journalist fra Ekstra Bladet, som dog afviser, at man vil gentage den massive dækning af begivenheden næste år.

“Det giver ingen mening at fortælle præcis de samme historier flere år i træk, så næste år regner vi med at sende alle journalisterne til to campingpladser nær Blåvand og afsløre, hvad der foregår af fantastiske ting i sommerferien der.”