Foto: Smiley.toerist, Wikimedia Commons

Hvis man bare kender takstsæt, takstområde, rabattæller, rabattrin, øvrige rabatudløsere og sin egen kunde- og korttype, er det ingen sag at regne ud, hvad rejsen koster, mener 27-årige Simone Dam fra Hellerup.

Mens andre river sig fortvivlet i håret over det, de opfatter som et uoverskueligt prissystem, laver den 27-årige nail artist Simone Dam bare en hurtig omgang hovedregning, og så ved hun, hvad rejsen koster.

Faktisk forstår Simone slet ikke, hvad folk brokker sig over, fordi systemet er så gennemskueligt, at man bare skal kende nogle enkelte oplysninger for at beregne rejsens pris.

“Altså, man skal jo bare kende områdets takstsæt og sin kunde- og korttype, så kan man nemt beregne prisen ud fra, hvilket rabattrin man er på og så bare lige huske at medregne tidsrabat, hvis man rejser på et tidspunkt, hvor man får den, og selvfølgelig vide, hvor mange procents rabat ens rabattrin udløser og så kunne regne i hovedet, men hvis man tager den samme tur mange gange, husker man det jo nemt, og ellers har de lavet en nem lille tabeloversigt, man kan slå op i, hvis man er i tvivl,” udtaler Simone og henviser til rejsekorts “regler for priser for rejser“.

Nul procent rabat
Hun fortsætter med at fortælle, at hun også startede med at have lidt svært ved at gennemskue systemet. Men med en lille indsats fik hun snart indsigt i systemets skønhed og logik.

“I Hovedstadsområdet er det meget nemt, for der er slet ikke mængderabat, med mindre man rejser på tværs af takstområder. Men tidsrabatten gælder jo i hovedstaden, hvis man altså ikke rejser over Storebælt,” forklarer hun.

Personligt tror Simone, at andre har svært ved at gennemskue systemet, fordi de ikke har brugt tid nok på at sætte sig ind i de enkelte takstområders pris- og rabatstruktur:

“Selvfølgelig skal man gøre en indsats for at forstå, hvordan det hænger sammen, men folk vil jo have alting serveret på et sølvfad, og så er det klart, at de for eksempel bliver forvirrede over, at man godt kan optjene rabatpoint, selvom man rejser på en rabattæller, der ikke udløser rabat.”

Simone Dam bedyrer, at hun hurtigt lærte systemet at kende.

“Det tager virkelig højst et par måneders fuldtidsarbejde at sætte sig ind i det, så man kan være på forkant uanset, hvor man rejser,” siger hun og slutter med at råbe højt hurra for rejsekort.