Foto: Leif Jørgensen, Wikipedia

Foto: Leif Jørgensen, Wikipedia

Mens mange københavnere klager over, at rå og autentiske bymiljøer bliver smadret, så opsøger Struer ligefrem gentrificeringen. Her forsøger man at lokke hippe velhavere til med labre, nedlagte slagterier og suburban gardening.

“Og det, du ser her, bliver Venøbugtens svar på Kødbyen!”

Poul Svendsen slår ekstravagant ud med armene mod de rustne kødkroge og støvede, flisebeklædte vægge i det tidligere Jutland Meat-slagteri, der gik konkurs i 2013.

Fiskere og kassettebånd
Han er Struers nyudnævnte promotion-sælger for midtbysmarthed, som skal overbevise tilflyttere om, at Struer har mange af de ting, som ellers typisk bliver identificeret med københavnske brokvarterer.

Og han mener, at han har en vindersag.

“Vi mangler bare en diskokugle og en røgmaskine, så er vi klar,” tilføjer han stolt og fortæller, at man har fået nogle lokale fiskere til at afspille kassettebånd med nordjysk spillemandsmusik fra 1970’erne til åbningsfesten.

“Der er så meget båndsus på optagelserne, at man knap kan høre noget, og intet af det er tilføjet digitalt,” siger han og spørger retorisk, om den københavnske kødby måske kan konkurrere med et så ekstremt niveau af rustik autenticitet.

Fuldskæg altid trendy
“Her i byen har folk også altid haft fuldskæg. Prøv at gå et smut på Limfjordskroen,” siger han og fortæller, at grammofonplader også er hotte i Struer.

“Rigtig mange har aldrig købt en CD-afspiller,” forklarer han og tilføjer, at det derfor ikke er noget problem at købe klassiske albums som Yummi-Yummi eller Best of Boney M antikvarisk i Røde Kors’ lokale genbrugsbutik.

Rural farming lokker
“Desuden ved vi, at urban gardening er rigtig smart blandt mange miljøbevidste forbrugere. Men i Struer går vi skridtet videre med suburban gardening for de økologisk bevidste. For en brøkdel af prisen på et kosteskab på Nørrebro, får man i Struer sin egen fritstående lejlighed i stueplan, som har tilknyttet en slags nedgravet altankasse på flere hundrede kvadratmeter,” forklarer Poul Svendsen.

Han tilføjer, at for de endnu mere ambitiøse, som dyrker urban farming, er Struers store markområder oplagte til det helt nye rural farming. Her får tilflytterne ikke alene store landområder til deres tomat- og hampplanter, men også billige huse i forladte landsbymiljøer, som tilflytterne “kan gentrificere lige så tovligt, som de vil”.