Foto: Thomas Schanz, Wikimedia Commons

Danske familier er begyndt at få øjnene op for New Amish-principperne, som tilbyder en friere og mere autentisk livsstil. RokokoPosten har mødt en af dem.

Ved første øjekast adskiller familien Gunderups dagligstue sig ikke fra andre dagligstuer anno 2014. Der er sofagruppe, IKEA-reoler og Arnoldi-malerier på væggene. Men Gunderups hjem er ikke noget almindeligt hjem. Nogle besynderlige lyde henne fra hjørnet giver det første hint om, at tingene ikke er helt, som de plejer. Det er sønnen Lukas på 14, der er ved at forbinde hjemmets 486’er (gammeldags PC, red.) til internettet via et 56k-modem.

Familien følger nemlig New Amish-principperne og lever derfor, som man gjorde i 1997.

Tilbage til rødderne
New Amish er en amerikansk gruppe, der stadig lever som dengang, den løsrev sig fra Amish-bevægelsen i 1997. I dag vurderer eksperter, at flere tusinde mennesker lever efter gruppens principper. I Danmark er der stadig relativt få, og familien Gunderup er blandt de første.

“Vi har nok mærket et behov for at vende tilbage til vores kulturelle rødder,” udtaler 44-årige Malene Gunderup, der sidste år introducerede principperne for sin familie, som udover sønnen Lukas består af Christian Gunderup på 47 og tvillingepigerne Emma og Johanne på 11 år.

Ingen fladskærm
Omstillingen til livet anno 1997 har krævet nogle ofre for familien. Den måtte skille sig af med hjemmets fladskærme, smartphones, tablets og laptops.

“Det var lidt svært i starten, men jeg har vænnet mig til min Philips Fizz (en tidlig mobiltelefonmodel, red.), og så har jeg fået en Tamagotchi (elektronisk kæledyr, red.), som jeg passer sammen med mine veninder. Den er vildt nuttet,” fortæller Johanne Gunderup.

Teknologiens kræfter
Også Christian Gunderup, der lever af at reparere faxmaskiner, er begejstret for sit nye liv.

“Man bliver enormt ydmyg over for teknologiens kræfter, når man sidder med DOS og Windows 95 og bruger tyve minutter på at downloade en mp3-fil,” fortæller han og tilføjer, at det har givet ham en fornyet respekt for livet og videnskabens undere.

Emma Gunderup er den eneste, der savner lidt af sit gamle liv.

“Jeg må kun læse den første Harry Potter-bog, for de andre er udgivet efter 1997,” siger hun.