Fodbold, TV-serier og hygge med børnene må vige, når man som dansk muslim skal bruge mange timer ugentligt på at fordømme IS, Hamas og lignende grupper.

Maher Rahman sidder foran computeren og skriver endnu en Facebook-opdatering, hvor han tager afstand fra Islamisk Stats (IS) umenneskelige handlinger. I en time har han finpudset sine sætninger, så udsagnet ikke kan misforstås.

“Det bliver en meget lang status, fordi jeg skal huske at nævne, at ingen former for vold, undertrykkelse eller terror er i orden, hvad enten det drejer sig om muslimer, kristne, hinduer, jøder eller buddhister,” forklarer den 33-årige marokkanskfødte tjener, inden han stopper op, ser på skærmen igen og begynder at rette i teksten.

“Jeg glemte at nævne ateister og asatroende,” uddyber han.

Tager tid fra børnene
Sommeren har været travl for Maher Rahman, der har brugt flere timer ugentligt på at fordømme de mange islamistiske grupper, der begår terror i Allahs navn.

“Normalt skal jeg kun tage afstand fra afghanske selvmordsbombere, men med IS’ fremmarch, de hellige krigere i Syrien og kampene i Gaza er mine fordømmelser begyndt at tage tid fra børnene og fodboldtræningen,” fortæller han, men forstår samtidig udmærket, hvorfor andre kræver, at man som muslim melder klart ud.

“Hvis ikke jeg konstant påpeger, at jeg ikke går ind for hverken stening, barnebrude eller spontane henrettelser, kunne folk jo forledes til at tro det modsatte,” lyder det fra Maher Rahman, der af samme årsag er medlem af Facebook-grupperne “Nej til fundamentalistisk Hamas-asbest” og “Vi, der hader had”.

Gør det helt rigtige
Rahman er ikke alene. Faktisk viser en undersøgelse foretaget blandt danske muslimer, at 78 % oplever, at deres fritid påvirkes, når de bliver bedt om at kritisere islamistisk terror.

Men ifølge Mette Fischer, der er professor i religionsvidenskab og til daglig forsker i Facebook-baserede fordømmelsesstrategier, gør Maher Rahman det helt rigtige:

“Han tager afstand fra islamistisk terror og understreger samtidig, at han er imod alt dårligt. Den sidste del kan man copy-paste fra tidligere opdateringer og eventuelt få naboerne til at fordømme i ens navn, hvis man er på ferie, så man ikke kommer hjem og opdager, at folk tror, man er psykopat og Hamas-elsker.”