I et kontroversielt og grænseoverskridende værk undlod en dansk performancekunstner at tage tøjet af, mens han malede et billede, som man tydeligt kunne se, hvad forestillede.

På strøget i Ikast er tavsheden larmende, og tiden er gået i stå. Alle de handlende står som forstenede, mens de stirrer på en 21-årig mand, der står foran et staffeli med en pensel i hånden.

Det er fuldt forståeligt. For manden hedder Mark Kvist og er ved at gøre kometkarriere inden for det danske perfomancemiljø, hvor han har fået ry for gang på gang at presse kunsten til den yderste grænse. Og så måske endda lidt længere.

Undgik statsstøtte
Tidligere har han stået bag værket “Jeg lever uden offentlig kunststøtte i 7 måneder”, der er blevet beskrevet som en af de mest enestående og overraskende performances siden Bjørn Nørgaards “Hesteofringen” fra 1970.

Denne gang er Mark Kvist måske gået en tand for langt i sin jagt på provokationen.

Vandkæmmet og med et staffeli foran sig er han i fuld gang med et naturalistisk oliemaleri af en frugtskål. Men ikke nok med, at Kvist bedriver figurativ kunst i det offentlige rum. Han er også fuldt påklædt som en del af værket “Performancekunstner iført tøj udfører stilleben i dansk provinsby”.

Det er denne vovede performancehappening, som har hensat alle forbipasserende i en tilstand af chok og vantro.

Rasende beskuere
Efter at den første overraskelse har lagt sig, giver flere beskuere sig til at kommentere Marks værk.

“Køb en guldfisk og en blender, og bliv rigtig kunstner, din døgenigt!” råber en ældre mand med baskerhue, mens en pige på omkring seks år begynder at græde ved synet af den påklædte kunstner.

En anden dreng på cirka ni år stiller vantro det oplagte spørgsmål:

“Hvorfor kan man ikke se kunstnerens tissemand, mor?”, inden moderen hastigt trækker ham bort.

En mand på omkring 50 år opsummerer indigneret den stemning, som de fleste tilskuere synes at føle efter at have overværet Marks performance.

“Jeg synes, det er ekstremt grænseoverskridende, at man i 2014 kan kalde en påklædt mand, som laver et naturalistisk og ikke-abstrakt maleri med konventionelle materialer, for performancekunstner. Hvis ikke man kan regne med, at rigtige performanceudøvere er nøgne, kan enhver jo hævde, at vedkommende udfører kunst.”