Dansk Folkepartis værdiordfører har intet imod muslimers religiøse beklædning, så længe der er tale om små, runde stykker stof, der bæres på toppen af hovedet.

“Jeg kunne aldrig finde på at tvinge muslimske kvinder til at gå i tøj, der ikke er i overensstemmelse med deres personlige overbevisning. Men vælger man at gå med tørklæde, skal det være et kalotformet et af slagsen,” siger Pia Kjærsgaard som reaktion på den sidste uges debat om retten til at gå med tørklæde eller kalot.

Blandt andet sagde den tidligere partiformand, at der var stor forskel på at bære henholdsvis den muslimske og den jødiske beklædningsgenstand, og at hun opfattede tørklædet som et undertrykkende symbol, der burde forbydes på skoler og i offentlige institutioner.

Nu understreger Pia Kjærsgaard, at hendes kommentar på ingen måde havde til hensigt at begrænse muslimers ytrings- eller religionsfrihed.

Lille stykke fløjl, tak
“Det er folks personlige valg, om de ønsker at vise deres religion gennem deres tøj, så længe tøjet altså ikke består af store baner stof, der vikles om håret, men af et lille rundt stykke bomuld eller fløjl lige midt på issen,” uddyber værdiordføreren og tilføjer, at man kan udskifte kalotten med et lille kors om halsen eller “en smart cardigan i efterårets farver”.

Den sidste mulighed er Asmaa Faraj ikke meget for, da cardigans efter hendes mening intet gør for figuren.

“Til gengæld kunne jeg godt overveje kalotten, hvis alt mit hår kunne samles i den, og den havde en sommer- eller forårsfarve, der bedst fremhæver mine øjne,” forklarer den 17-årige gymnasiast, der af religiøse hensyn bruger en time foran spejlet hver morgen:

“Det er dumt at tage et tørklæde på for at vise kærlighed til sin gud og så ellers bare ligne lort.”

Jøder ikke begejstrede
Hos Det Jødiske Samfund er man ikke så begejstret for, at Pia Kjærsgaard tilsyneladende ønsker at udbrede kalotbrug hos danske muslimer.

“Nu må det være nok! Muslimerne kopierede angsten for kvindehår fra de ortodokse jøder; de overtog vores innovative idéer med omskæring og rituel slagtning, og de afviser svinekød, præcis som vi gør. Kalotten vil vi gerne have i fred,” siger trossamfundets kasserer, Benjamin Cohn.