Foto: Jmencisom, Wikipedia

Forskere, der vil tilintetgøre asteroide 1950 DA for at forhindre Jordens undergang, møder nu modstand fra kolleger, der mener, at empatisk dialog er vejen frem.

De taler om at sprænge den i stykker eller at forstyrre dens overflade, så den går i stykker af sig selv. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at den slags voldelige metoder bliver diskuteret i år 2014,” sukker Morgan Clark fra Fernbank Science Center i Georgia, USA.

Den 41-årige astronom og far til tre taler om sine kollegers diskussion om, hvordan man forhindrer asteroide 1950 DA i at ramme Jorden i 2880 og dermed udrydde alt liv.

“Jeg mener, vi har mere end 800 år til at udvikle en metode, og alligevel tænker man kun i kendte og særdeles destruktive løsninger,” tilføjer han.

Fra metallernes synspunkt
Han mener, at man i stedet burde sætte sig i asteroidens sted og undersøge, hvordan man via empatisk dialog kan overbevise den om, at det er til både dens og Jordens bedste, at den ændrer sin bane.

I dag findes der ingen måde at kommunikere med metaller (asteroiden består primært af jern og nikkel, red.), men Morgan Clark mener, at det ikke er ensbetydende med, at opgaven er umulig.

“Engang grinede man af mennesker, som troede, vi kunne sende folk ud i rummet. I dag griner man af os, der mener, at vi kan lære at kommunikere med metal,” påpeger han.

Selvmorderisk adfærd
Morgan Clarks kollega fra Kopernik Observatory & Science Center i New York,  Effie McKenna, kalder det naivt, at man skulle kunne overtale asteroiden til at ændre kurs.

“Vi ved ikke, om asteroiden bevidst har kurs mod Jorden, fordi den hader vores frihed. Så dialog giver ingen garanti for, at den ændrer bane. Asteroider har trods alt altid haft det med at udslette større himmellegemer, så det er tydeligt, at de drives af en iboende selvmorderisk adfærd,” udtaler hun.

Det er et spørgsmål om prioritering, understreger hun. For 800 år er faktisk ikke lang tid, når man har med universets kræfter at gøre.

“Hvis vi spilder tiden på at udvikle en metode til at indgå dialog, risikerer vi, at vi ikke når at have de rette våben parat, hvis det så ikke virker. Vi taler altså hardcore rocket science og begreber som ‘uendelighed’, og i det perspektiv er 800 år ingenting.”