Såfremt Rusland starter en verdenskrig, truer EU med at udsende en moderat kritisk erklæring eller sågar lade være med at importere russiske havetraktorer.

Efter at FN tidligere i år nægtede Vladimir Putin fredagsslik, har også EU valgt at sætte hårdt mod hårdt over for et stadig mere aggressivt Rusland. Det skete i en telefonsamtale, hvor Vladimir Putin indledningsvis forsøgte at true formanden for EU-Kommissionen, Manuel Barroso.

“Jeg kunne udslette Ukraine på en eftermiddag! Ruslands atombevæbnede styrker står parat til med frygtelig magt at kvase alle Vestens profascistiske lakajer og om nødvendigt marchere til Atlanterhavets bredder over vesteuropæiske soldaterlig,” sagde den russiske præsident ifølge anonyme kilder.

Putin muligvis chokeret
Imidlertid havde han fatalt undervurderet den portugisiske kommissionsformand, der øjeblikkeligt på EU’s vegne replicerede i tilsvarende stærke vendinger.

“Såfremt du gør det, Vladimir, vil jeg overveje at indkalde alle unionens medlemslande lande til et møde, hvor vi formulerer et tvetydigt kompromisudkast til en resolution, der truer med, at EU på sigt muligvis vil overveje at erklære noget ret kritisk eller sågar boykotte russiske havetraktorer samt pelshuer.”

Ifølge kilder var det en “muligvis tydeligt chokeret” Putin, der derefter lo hånligt, inden han lagde røret på.

Krig på ord bedst
Ikke kun Barroso har skruet op for den militante retorik. Også fra London lød hårde toner, da Englands premierminister, David Cameron, krigerisk erklærede:

“Vi kunne smadre Ruslands økonomi på et øjeblik, hvis vi indefrøs russiske værdier i London. Altså, det vil vi gerne forsikre om, at vi ikke har tænkt os at gøre, da det ville kunne mærkes på vores eget bruttonationalprodukt. Men hvis vi ville, kunne vi gøre det. Og det ville Putin nok være rimelig træt af.”

Forlydender om, at EU ligefrem ville sende våben til Ukraines forsvar, manede Barroso dog bastant til jorden:

“Vi mener ikke, vi har erfaring for, at det hjælper med våben og krigserklæringer, når en megaloman diktator erobrer landområder med vold for at udbrede sit imperium. Der foretrækker vi klart at føre en nådesløs krig på ord.”